STUDIEDAG Grensoverschrijdend Werken 2020

Tijd: 9.30 - 17.15 uur
Locatie: Congrescentrum 1931
Stad: 's-Hertogenbosch

Deze jaarlijkse studiedag is zeer praktijkgericht. Vele belangrijke en actuele onderwerpen m.b.t. werken over de grens komen aan de orde. Opnieuw met veel deskundige sprekers en een ruim aanbod aan relevante workshops. Lustrumeditie met bijzonder key-note speaker. Schrijf nu in.

 • Omschrijving Open or Close

  De jaarlijkse studiedag Grensoverschrijdend Werken is dit jaar op dinsdag 30 juni. Voor het 10e jaar achtereen bespreken we hier de belangrijkste actuele thema's rond werken over de grens. Omdat dit een lustrumeditie betreft, is er een bijzondere keynote spreker.

  Marlies de Ruiter, partner bij EY, streed als hoofd Tax Treaty bij de OESO tegen belastingontwijking door multinationals. Zij zal een beeld schetsen van de gevolgen die toenemende globalisering heeft voor bestaande regels op het gebied van belastingheffing. Zullen voorgenomen herzieningen in het internationale belastingstelsel voldoende zijn om mee te komen met de eisen die het digitale tijdperk stelt? Of is dit pas het begin van de herijking van de internationale belastingomgeving?

  Verder gaan in de diverse workshops onze deskundige sprekers zowel vanuit theorie als praktijk diepgaand in op relevante onderwerpen, met de bedoeling dat u er in uw dagelijks werk direct mee aan de slag kunt.

  Er is dit jaar een nieuwe workshop Uitzending buiten Europa. Nederland heeft ook met veel landen buiten Europa belastingverdragen gesloten maar zeker niet met alle landen. Hoe te handelen als er geen belastingverdrag van toepassing is, of wat in het geval het andere land een belastingverdrag anders uitlegt/toepast? Ten aanzien van sociale zekerheid is er vaak geen verdrag voorhanden en als er wel een verdrag is dan past het verdrag vaker niet op de situatie die je aan de hand hebt. Of het sociale zekerheidsverdrag biedt maar een gedeeltelijke oplossing. Wat dan?

  Tevens is er de workshop Actualiteiten internationaal arbeidsrecht, met o.a. aandacht voor de Kennismigrantenregeling, de Intra Corporate Transfer richtlijn, de WagwEU, de WWZ en diverse andere regelingen met bijbehorende jurisprudentie.

  Ook nieuw dit jaar is de workshop over beleidsmatige aspecten van grensoverschrijdend werken. Tijdens deze workshop bespreken we met u tal van beleidsmatige keuzes en overwegingen, die een rol kunnen spelen bij het invullen van internationale posities en diverse categorieën werknemers. We kijken niet alleen naar de juiste persoon op de juiste plaats, maar ook naar detachering in het kader van opleiding, het vervullen van een behoefte, en tijdelijke ontwikkeling op plaats van bestemming. De kosten en arbeidsvoorwaarden tijdens de detachering zijn daarbij cruciaal.

  Ook nieuw is de workshop Werkkostenregeling. We kennen de werkkostenregeling natuurlijk al enkele jaren, maar de regeling blijft in beweging. Elk jaar brengt de wetgeving ons kleine wijzigingen, en door voortschrijdend inzicht en praktijkervaringen leren we de regeling steeds beter kennen. Bent u volledig bij en op de hoogte? Of loopt u ook nog tegen praktijkproblemen aan waar u wel eens meer over zou willen weten?

  We hebben een workshop over sociale zekerheid, met alle praktische aspecten van sociale zekerheid die voor de werknemer en het gezin geregeld moeten worden bij uitzendingen, zowel binnen als buiten de EU. Bij deze workshop kunt u dit jaar kiezen voor een niveau 'basis' of een niveau 'gevorderde'.

  Ook is er een workshop over buitenlandse tewerkstelling. Hoe regel je een buitenlandse tewerkstelling? Waar moet je aan denken, wat moet er gebeuren, wat is er mogelijk? Welke afspraken kun je met een werknemer maken en welke beter niet? Hierbij gaan we ook in op de bijkomende administratieve lasten voor een organisatie. De do’s en don’ts bij een buitenlandse tewerkstelling.

  Bij de workshop Grensarbeiders België en Duitsland staan we vanuit een praktisch oogpunt stil bij vraagstukken waar in Nederland werkende grensarbeiders en hun werkgevers mee geconfronteerd worden: fiscaliteit, sociale zekerheid, medische zorg, arbeidsvoorwaarden, hoe premies te verwerken in de payroll etc. Deze workshop zal zich met name focussen op grensarbeid vanuit Duitsland en België naar Nederland.

  Dit jaar hebben we opnieuw een workshop Actualiteiten grensoverschrijdend werken, waarin de belangrijkste actuele ontwikkelingen betreffende het grensoverschrijdend werken in beeld gebracht. Zonder twijfel zijn er medio 2020 weer tal van nieuwe ontwikkelingen te melden. In ieder geval zal aan de orde komen de Brexit, het ‘voetbalmakelaarsbesluit’ en de kwalificerende buitenlandse belastingplicht, de meldingsplicht WagwEU, de vaste inrichting en de implementatie van de herziene detacheringsrichtlijn. Ook de ontwikkelingen in jurisprudentie komen aan de orde.

  En we hebben ook dit jaar weer de praktische workshop Internationale mobiliteit, waar wordt ingaan op alle basisregels op het vlak van fiscaliteit en sociale zekerheid. Ook hier kunt u dit jaar kiezen voor een niveau 'basis' of een niveau 'gevorderde'.

  In de diverse workshops gaan de deskundige sprekers zowel vanuit theorie als praktijk diepgaand in op de onderwerpen, met de bedoeling dat u er in uw dagelijks werk direct mee aan de slag kunt.

  U kunt vier workhops kiezen (uit het aanbod van acht verschillende). Enkele workshops hiervan worden dit jaar ook gegeven voor verschillende kennisniveaus.

  Onze vele sprekers vanuit de Belastingdienst, EY, DSM, Dentons Boekel en SVB waarborgen ook dit jaar weer een inspirerende en kwalitatief hoogstaande dag.

 • Sprekers Open or Close

  Mr. C.L.J.R. (Carlo) Douven is freelance docent internationaal belastingrecht, inkomsten- en loonbelasting, expats, pensioen internationaal, ontslaguitkeringen en financiële planning en voorzitter van de kennisgroep Internationaal Belastingrecht inkomstenbelasting niet-winst/loonbelasting/premieheffing bij de Belastingdienst.

  Mr. A. (Arnoud) Driessen is Senior Manager People Advisory Services van EY Belastingadviseurs LLP, gespecialiseerd in de internationale sociale zekerheid.

  Mr. drs. S.J.C. (Suzanne) van Hattum-Coppens is werkzaam als senior manager bij EY in Amsterdam in de global mobility praktijk. Suzanne is verantwoordelijk voor de sociale zekerheidspraktijk binnen Nederland en houdt zich bezig met vraagstukken inzake internationaal belastingrecht, inkomsten- en loonbelasting en sociale zekerheid.

  Mr. I.A.A. (Ilse) Jansen is als Senior Manager People Advisory Services verbonden aan EY Belastingadviseurs te Eindhoven.

  N.M.S.H (Nicole) Janssen is werkzaam voor de Belastingdienst bij kantoor Buitenland en Team Grensoverschrijdend Werken en Ondernemen (GWO). Buitenlandse belastingplicht en internationale sociale zekerheid maken deel uit van haar dagelijkse werkzaamheden. Zij legt bij grensoverschrijdende werkzaamheden graag  verbinding. Tussen de theorie en de praktijk, maar ook tussen het heffen van (inkomsten)belasting en de premies volksverzekeringen en Zvw.

  Mr. E.A.C. (Evelien) de Jong is als Senior Manager Tax Specialties People Advisory Services verbonden aan het EY Grensarbeiderscentrum te Eindhoven. Zij is grensarbeidersspecialist België, Duitsland en Nederland

  Mr. S.C. (Sascha) Kuit is advocaat bij Dentons Boekel in Amsterdam. Zij voert een algemene immigratierechtspraktijk met een nadruk op werkvergunningen.

  Mr. M. (Miriam) Michiels is als Senior Manager People Advisory Services verbonden aan EY Belastingadviseurs te Eindhoven.

  Mr. E. (Eugenie) Nunes is als advocaat-partner bij Dentons Boekel gespecialiseerd in arbeids- en medezeggenschapsrecht. Zij geeft binnen Dentons leiding aan de Cross Border Employment Group van de praktijkgroep Arbeidsrecht. Chambers Europe beschrijft haar als 'an expert on cross-border employment and reorganisations'.

  J. (Jurian) Pans LLM MSc is Manager Global Mobility & Executive Reward bij DSM te Heerlen.

  Drs. M. (Marlies) de Ruiter is 'Global International Tax Services Policy Leader' bij EY. Voorheen speelde ze bij de OESO een belangrijke rol bij plannen tegen Base Erosion and Profit Shifting (BEPS). Zij was een spil in de strijd voor meer transparantie en tegen belastingontwijking door multinationals. Daarvoor werkte ze bij het Nederlandse ministerie van Financiën, waar ze ondermeer diverse gevallen van dubbele belastingheffing oploste en onderhandelde over multilaterale belastingverdragen.

  Drs. J.J.G. (Jo) Sijstermans was tot voor kort werkzaam bij de Belastingdienst GO Maastricht en kantoor Buitenland te Heerlen. Hij is specialist (inter)nationale loonbelasting en premieheffing, docent en auteur.

  T. (Ton) van Tilburg is juridisch medewerker bij het Bureau Belgische Zaken (BBZ) van de Sociale Verzekeringsbank te Breda. Hij geeft regelmatig voorlichting en advies over sociale wetgeving bij grensoverschrijding.

  Mr. R. (Ronald) Vaessen is Senior Manager Tax People Advisory Services bij EY te Eindhoven.

 • Programma Open or Close

  09.00 uur  Ontvangst en indeling workshops

  09.30 uur  Keynote speech gastspreker

  Marlies de Ruiter, partner bij EY, streed als hoofd Tax Treaty bij de OESO tegen belastingontwijking door multinationals. Haar thema is:

  Grensoverschrijdende werkers weten beter dan wie dan ook wat de impact van globalisering is op de economie en de wijze van werken. Met de huidige digitale mogelijkheden kun je overal werken, en kunnen besluiten worden voorbereid en genomen door een groep mensen in verschillende landen. Reizen met het vliegtuig is gemakkelijk. Binnen een dag kun je overal ter wereld zijn. Al deze ontwikkelingen zetten de bestaande regels ten aanzien van belastingheffing onder druk. Zoveel druk, dat er een grote roep is ontstaan het belastingstelsel fundamenteel te herzien. En die roep gaat gepaard met grote politieke en media aandacht, waarbij misbruik en ontwijking van de bestaande wetgeving regelmatig over één kam worden geschoren. De OESO werkt onder grote druk aan een fundamentele herziening van het internationale belastingstelsel voor de heffing van winstbelastingen. Zal dit voldoende zijn om de wetgeving aan te passen aan de eisen die het digitale tijdperk stelt? Of is dit pas het begin van de herijking van de internationale belastingomgeving?

  10.10 uur  Workshops (1 t/m 8)

  11.30 uur  Pauze

  11.40 uur  Workshops (1 t/m 8)

  13.00 uur  Lunchpauze

  13.40 uur  Workshops (1 t/m 8) 

  15.00 uur  Pauze

  15.10 uur  Workshops (1 t/m 8)

  16.30 uur  Netwerkborrel, met gelegenheid praktijkvragen door te nemen met de sprekers

  17.15 uur  Einde

  Keynote speech speciale gastspreker Normal 0 21 false false false EN-US X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standaardtabel; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:8.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:107%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri",sans-serif; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-ansi-language:EN-US; mso-fareast-language:EN-US;}
 • Voor wie? Open or Close


  Deze studiedag Grensoverschrijdend Werken 20209 is bedoeld voor adviseurs en andere professionals die regelmatig te maken hebben met mensen die voor korte of langere tijd werken buiten het land waarin ze normaal wonen. Daarbij kan het gaan om zowel expats, impats, grensarbeiders of business travellers. Die professionals zijn ondermeer:

  • HR-managers, personeel- en organisatieadviseurs
  • Fiscalisten, belastingadviseurs
  • Advocaten
  • Accountants
  • Loon- en salarisadministrateurs
  • Hoofden en medewerkers arbeidsvoorwaarden
  • Compensation & Benefits-specialisten
  • Medewerkers van uitzendorganisaties
  • Financieel adviseurs
  • Emigratiebegeleiders
  • en anderen die regelmatig professioneel te maken hebben met grensoverschrijdende werknemers
 • Algemene informatie Open or Close

  Datum
  Dinsdag 30 juni 2020, 9.30 - 17.15 uur (ontvangst vanaf 09.00 uur).

  Locatie
  1931 Congrescentrum Brabanthallen
  Oude Engelenseweg 1
  's-Hertogenbosch

  Kosten
  De kosten van deze studiedag bedragen € 795,- (excl. btw) per persoon. U ontvangt hiervoor een factuur. Dit bedrag is inclusief koffie, thee, uitgebreide lunch, borrel en parkeergeld. Tevens ontvangt u een syllabus met alle presentaties en toegang tot relevante naslaginformatie.
  Tot 15 april 2020 geldt een vroegboekkorting van € 100,-. De prijs is dan € 695,- i.p.v. € 795,-. Deze korting wordt automatisch verrekend op uw factuur.
  Aangepaste annuleringsregeling: ivm de situatie rondom het coronavirus kunt u uw aanmelding voor deze studiedag zonodig kostenloos annuleren tot 5 dagen voor aanvang.

  PE-punten:                
  RB: 6 punten Fiscaal (in aanvraag).
  NOB: Leden van de NOB kunnen zelf beoordelen of deze cursus passend is. Als bewijs van deelname ontvangt u een certificaat (6 uur/punten).
  NBA: Accountants aangesloten bij de NBA krijgen voor deze studiedag 6 PE-punten.
  NIRPA/RPP: Ca. 60 punten (scholing-kennis) (in aanvraag).
  NOvA: Advocaten kunnen zelf beoordelen of deze cursus passend is. Als bewijs van deelname ontvangt u een certificaat (6 uur/punten PO).
  NOAB: Op verzoek, geef dit svp aan bij uw aanmelding.

   PEs2020v3

  Verhinderd?
  Indien u verhinderd bent mag uw plaats altijd door een vervanger worden ingenomen. Tot vier weken voor aanvang kunt u annuleren. Hierbij berekenen wij u € 150,- administratiekosten (excl. btw). Bij annulering binnen vier weken voor aanvang wordt het volledige inschrijfgeld in rekening gebracht.

   

 • Workshops Open or Close

  Iedere deelnemer kan aan vier workshops meedoen. Geef de vier workshops van uw keuze aan op het inschrijfformulier.

  Workshop 1. Internationale Mobiliteit
  Door Jo Sijstermans en Suzanne van Hattum-Coppens
  Grensoverschrijdend werken neemt weer explosief toe als gevolg van de aantrekkende economieën en de schaarste aan sommige beroepen. Samen met hun werkgevers vragen zowel uitgaande als inkomende werknemers zich af in welk land ze belasting moeten betalen en onder welk socialezekerheidsstelsel zij verzekerd zijn. In deze workshop worden de algemene regels rondom de (inter-)nationale belasting- en premieheffing van grensoverschrijdende werknemers behandeld. Belastingheffing en verzekerings- en premieplicht lopen namelijk internationaal niet gelijk. Het salaris van een grensoverschrijdende werknemer kan in het ene land belast zijn en in het andere land moet u als werkgever premies inhouden en afdragen. Aan de orde komen o.a. de valkuilen bij belastingverdragen, zoals de zgn. “183 dagenbepaling” en het in- en uitlenen van personeel of zelfstandigen. Op het gebied van de sociale zekerheid gaan we in op de recente wijzigingen en aanvullingen op Verordening (EU) nr. 883/2004. De actuele jurisprudentie komt ook aan bod, net zoals de gevolgen van het einde van het overgangsrecht per 1 mei 2020. De inleiders behandelen met u de praktische aandachtspunten die van belang zijn bij een steeds verdergaande internationalisering en de bovenstaande problematiek wordt aan de hand van diverse concrete praktijkvoorbeelden verduidelijkt.
  LET OP: Deze workshop wordt gegeven op een niveau ''basis'' en een niveau ''gevorderd''. Geef op het inschrijfformulier aan naar welke variant uw voorkeur uitgaat.


  Workshop 2. Internationale Sociale Zekerheid
  Door Ton van Tilburg en Arnoud Driessen
  Hoe dient vastgesteld te worden waar iemand sociaal verzekerd is als hij in het buitenland gaat werken? Europese regelgeving (verordening 883-04 en de Wagweu) en enkele van de door Nederland gesloten verdragen worden besproken. Verder geeft deze workshop een overzicht van een aantal praktische zaken ten aanzien van sociale zekerheid die bij uitzendingen binnen maar ook buiten de EU geregeld moeten worden. We bespreken niet alleen de positie van de werknemer maar ook van zijn gezinsleden. Hoe staat het met de AOW-opbouw? Kan ik deze het beste via een vrijwillige of particuliere verzekering voortzetten? Hoe kan bij uitzendingen de dekking voor arbeidsongeschiktheid of overlijden worden geregeld? Hoe zit het met mijn buitenlandse medewerkers die in Nederland werken? Bouwen zij AOW op, krijgen zij kinderbijslag en studiefinanciering?
  LET OP: Deze workshop wordt gegeven op een niveau ''basis'' en een niveau ''gevorderd''. Geef op het inschrijfformulier aan naar welke variant uw voorkeur uitgaat.


  Workshop 3. Actualiteiten Internationaal arbeidsrecht
  Door Eugenie Nunes en Sascha Kuit
  Waar moet een werkgever aan voldoen als hij een buitenlandse werknemer voor een bepaalde periode in Nederland wil laten werken? In welke situatie is een tewerkstellings- en/of verblijfsvergunning vereist, welke soorten vergunningen zijn er? Op welke arbeidsvoorwaarden en op welk loon hebben deze werknemers recht, wanneer zij tijdelijk in Nederland of in een andere EU-lidstaat werken? Welke regels gelden ten aanzien van buitenlandse uitzendkrachten?
  Tijdens deze workshop gaan we in op de verplichtingen rondom tewerkstellings- en verblijfsvergunningen voor buitenlandse werknemers in Nederland, waarbij we uiteraard de inhoud van de kennismigrantenregeling en de Intra Corporate Transfer richtlijn en daarop gebaseerde regelgeving maar ook de handhaving van deze regelingen en actualiteiten zullen bespreken. Verder zal aan bod komen de Wet arbeidsvoorwaarden gedetacheerde werknemers in de Europese Unie (‘WagwEU’), waarin geregeld is op welke arbeidsvoorwaarden werknemers van Europese bedrijven recht hebben, wanneer zij tijdelijk in een andere EU-lidstaat werken, en zullen we recente jurisprudentie in dit kader bespreken. Tot slot is er aandacht voor de internationale arbeidsverhoudingen onder de Wet Werk en Zekerheid (WWZ), waaronder de beëindiging van het dienstverband en het (eventuele) recht op de wettelijke transitievergoeding.


  Workshop 4. Actualiteiten Grensoverschrijdend werken
  Door Carlo Douven
  Tijdens deze workshop worden de actuele ontwikkelingen betreffende het grensoverschrijdend werken in beeld gebracht. Zonder twijfel zijn er medio 2020 weer veel, nu nog deels onbekende nieuwe ontwikkelingen te melden.
  In ieder geval zal aan de orde komen de Brexit, het ‘voetbalmakelaarsbesluit’ en de kwalificerende buitenlandse belastingplicht, de meldingsplicht WagwEU, de vaste inrichting en de implementatie van de herziene detacheringsrichtlijn. Ook de ontwikkelingen in jurisprudentie komen aan de orde.


  Workshop 5. Uitzending buiten Europa
  Door Ronald Vaessen
  Uitzendingen binnen Europa zijn al niet eenvoudig ondanks de vele belastingverdragen en de Verordening (EG) 883/2004 aan de hand waarvan belastingheffing respectievelijk sociale zekerheid kan worden beoordeeld. Maar hoe werkt het buiten Europa? Nog ingewikkelder, of juist niet?
  Nederland heeft ook met veel landen buiten Europa belastingverdragen gesloten maar zeker niet met alle landen. Hoe te handelen als er geen belastingverdrag van toepassing is, of wat in het geval het andere land een belastingverdrag anders uitlegt/toepast. Dit laatste zie je bijvoorbeeld wel in een aantal Aziatische landen. China is hier een mooi voorbeeld van waarbij de uitleg recent weer is veranderd. De tekst van een belastingverdrag lijkt soms zo helder maar de praktijk leert dat zelfs aan een heldere tekst een andere draai kan worden gegeven.
  Ten aanzien van sociale zekerheid is er vaak geen verdrag voorhanden en als er wel een verdrag is dan past het verdrag vaker niet op de situatie die je aan de hand hebt. Of het sociale zekerheidsverdrag biedt maar een gedeeltelijke oplossing. Wat dan?
  Deze workshop gaat in op bovenstaande situaties. Wat zijn aandachtspunten, welke oplossingen zijn er? Ook wordt aandacht besteed aan een aantal landspecifieke zaken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Verenigde Staten, vaak is niet alleen belasting verschuldigd op federaal niveau maar ook in één of (veel) meer staten. Geldt het belastingverdrag tussen Nederland en de Verenigde Staten ook voor Californië?
  Ook wordt aandacht besteed aan bijvoorbeeld Brazilië, China en Singapore.


  Workshop 6. Grensarbeiders België en Duitsland
  Door Evelien de Jong en Nicole Janssen
  In deze workshop gaan we in op de gevolgen voor de grensarbeider die in België of Duitsland woont en in Nederland werkt. Daarin leggen we verbinding tussen theorie en praktijk, tussen belastingheffing en de sociale zekerheid en maken we dit concreet met de gevolgen voor de werkgever én de werknemer. Aan bod komen belastingheffing, verzekerings- en premieplicht, het recht op medische zorg, kinderbijslag en rechten op uitkeringen. Aan de hand van praktijkvoorbeelden gaan we in op deze onderwerpen. Daarbij speciale aandacht voor de arbeidsvoorwaarden, gelijktijdig werken in twee landen, heffingskortingen, kwalificerende buitenlandse belastingplicht en actuele ontwikkelingen.
  Wilt u weten wat de specifieke aandachtspunten zijn? Dan nodigen wij u uit om deel te nemen aan de Workshop "Grensarbeid'.


  Workshop 7: Werkkostenregeling
  Door Ilse Jansen
  We kennen de werkkostenregeling natuurlijk al enkele jaren, maar de regeling blijft in beweging. Elk jaar brengt de wetgeving ons kleine wijzigingen, en door voortschrijdend inzicht en praktijkervaringen leren we de regeling steeds beter kennen. Bent u volledig bij en op de hoogte? Of loopt u ook nog tegen praktijkproblemen aan waar u wel eens meer over zou willen weten?
  De werkkostenregeling is ook van toepassing bij grensoverschrijdende arbeid maar bij de invoering is niet goed bekeken hoe de regeling in internationale situaties uitwerkt. Denkt u hierbij aan de volgende situaties, waarbij de berekening van de 80% eindheffing en de vrije ruimte zeer specifiek is:
  - Uw werknemer woont in Nederland en werkt in het buitenland
  - Uw werknemer woont in het buitenland en werkt in Nederland
  - Uw werknemer woont en werkt in het buitenland
  - Uw werknemer woont in het buitenland en is opgenomen in een Nederlandse salarisadministratie
  Naast deze situaties gaan we tijdens de workshop in op de concernregeling bij internationale concerns en de toepassing van de werkkostenregeling bij uit- en inzending van personeel in grensoverschrijdende situaties.
  Tot slot behandelen we een aantal veel voorkomende buitenlandsituaties in relatie tot de werkkostenregeling zodat de opgedane kennis in de praktijk tot zijn recht komt. We zullen tevens specifieke vergoedingen en verstrekkingen, die bij internationale werknemers vaak aan bod komen bespreken.


  Workshop 8: Beleidsmatige aspecten van grensoverschrijdend werken
  Door Miriam Michiels en Jurian Pans
  Bij grensoverschrijdend werken zijn uiteraard de belastingheffing en sociale zekerheid voor werkgeversvan belang (in welk land moet de werknemer belasting betalen, hoe zit het met mijn werkgeversverplichtingen zoals het bijhouden van een loonadministratie, in welk land is de sociale zekerheid van toepassing), maar ook de impact van vergunningen op het gebied van immigratie (mag iemand in een bepaald land werken, en mag zijn familie mee).
  Juist met de groeiende internationalisering worden functies vaak ingevuld met werknemers die uit een ander land afkomstig zijn. Echter, veel ondernemingen zouden zich vaak vanuit beleidsmatig perspectief af kunnen vragen of die buitenlandse werknemer wel de juiste persoon op de juiste plek is. Een buitenlandse werknemer is doorgaans niet de goedkoopste werknemer. Een lokale werknemer kost vaak minder en past misschien wat betreft cultuur en achtergrond wel beter bij de functie. Aan de andere kant kan het juist ook vanuit beleidsmatig perspectief beter zijn om een werknemer met een andere cultuur en achtergrond in te zetten voor een functie (diversiteit en internationalisering). Kortom, de vraag van de juiste persoon op de juiste plaats zou een startpunt moeten zijn.
  Tijdens deze workshop bespreken we met u tal van beleidsmatige keuzes en overwegingen, die een rol kunnen spelen bij het invullen van internationale posities en diverse categorieën werknemers. We kijken niet alleen naar de juiste persoon op de juiste plaats, maar ook naar detachering in het kader van opleiding, het vervullen van een behoefte, en tijdelijke ontwikkeling op plaats van bestemming. De kosten en arbeidsvoorwaarden tijdens de detachering zijn daarbij cruciaal. Wel of niet bepaalde kosten vergoeden? Welke ondersteuning krijgt een werknemer vanuit financieel en praktisch perspectief? Hoe wordt omgegaan met gelijkheid op de werkvloer tussen lokale en internationale werknemers? Welke garanties geeft u de werknemer en tot hoe ver gaan die? En als laatste, maar niet het minste aspect, heeft u ook nagedacht over de periode na afloop van de detachering? Hoe past de werknemer dan weer op zijn oorspronkelijke werkplek, en hoort hij daar nog wel thuis? Of moet deze persoon juist gelokaliseerd worden in het land van assignment? Of is een volgende functie in een ander land.