STUDIEDAG Grensoverschrijdend Werken 2018

Tijd: 10.00 - 17.15 uur
Locatie: Congrescentrum 1931
Stad: 's-Hertogenbosch

Deze jaarlijkse studiedag is zeer praktijkgericht. Vele belangrijke en actuele onderwerpen m.b.t. werken over de grens komen aan de orde. Opnieuw met veel deskundige sprekers en een ruim aanbod aan relevante workshops. Schrijf nu in.

 • Omschrijving Open or Close

  De jaarlijkse studiedag Grensoverschrijdend Werken is dit jaar op dinsdag 5 juni. Voor het 8e jaar achtereen bespreken we hier de belangrijkste actuele thema's rond werken over de grens.

  Er is dit jaar een workshop Actualiteiten internationaal arbeidsrecht, met o.a. aandacht voor de Kennismigrantenregeling, de Intra Corporate Transfer richtlijn, de WagwEU, de WWZ en diverse andere regelingen met bijbehorende jurisprudentie.
  We hebben een workshop over sociale zekerheid, met alle praktische aspecten van sociale zekerheid die voor de werknemer en het gezin geregeld moeten worden bij uitzendingen, zowel binnen als buiten de EU. Bij deze workshop kunt u dit jaar kiezen voor een niveau 'basis' of een niveau 'gevorderde'.
  Ook is er een workshop over buitenlandse tewerkstelling. Hoe regel je een buitenlandse tewerkstelling? Waar moet je aan denken, wat moet er gebeuren, wat is er mogelijk? Welke afspraken kun je met een werknemer maken en welke beter niet? Hierbij gaan we ook in op de bijkomende administratieve lasten voor een organisatie. De do’s en don’ts bij een buitenlandse tewerkstelling. 
  Er is een workshop over het effect van technologische ontwikkelingen op uw payroll. Hierin wordt u bijgepraat over de vele relevante ontwikkelingen op IT-vlak voor uw internationale payroll. Daarbij komen ook de ontwikkelingen van digitale producten door de toezichthouders langs. Weet u al wat de invloed van Blockchain zal zijn?
  Bij de workshop Grensarbeiders België en Duitsland staan we vanuit een praktisch oogpunt stil bij vraagstukken waar in Nederland werkende grensarbeiders en hun werkgevers mee geconfronteerd worden: fiscaliteit, sociale zekerheid, medische zorg, arbeidsvoorwaarden, hoe premies te verwerken in de payroll etc. We bespreken uiteraard ook het Belastingverdrag met Duitsland dat nu voor iedereen geldt, omdat een beroep op overgangsrecht niet meer mogelijk is.
  In het regeerakkoord staat simpelweg geschreven dat 'de looptijd van de 30%-regeling wordt verkort van acht naar vijf jaar'. Dit roept veel vragen op. Daarop gaan we in tijdens de workshop over de 30%-regeling en de gevolgen van het Regeerakkoord.
  Dit jaar hebben we voor het eerst een workshop Actualiteiten Grensoverschrijdend werken, waarin de belangrijkste actuele ontwikkelingen betreffende het grensoverschrijdend werken in beeld gebracht. In ieder geval komen aan de orde de afschaffing van de heffingskortingen in de loonheffing voor de niet-inwoners en de perikelen rondom de in België wonende pensionado’s. Zonder twijfel zijn er medio 2018 weer tal van nieuwe ontwikkelingen te melden.
  En we hebben ook dit jaar weer de praktische workshop internationale mobiliteit, waar wordt ingaan op alle basisregels op het vlak van fiscaliteit en sociale zekerheid. Ook hier kunt u dit jaar kiezen voor een niveau 'basis' of een niveau 'gevorderde'.

  In de diverse workshops gaan de deskundige sprekers zowel vanuit theorie als praktijk diepgaand in op de onderwerpen, met de bedoeling dat u er in uw dagelijks werk direct mee aan de slag kunt.

  U kunt vier workhops kiezen (uit het aanbod van acht verschillende). Enkele workshops hiervan worden dit jaar ook gegeven voor verschillende kennisniveaus.

  Onze 13 verschillende sprekers vanuit de Belastingdienst, EY, SVB, Dentons Boekel en Kehrens Snoeks waarborgen ook dit jaar weer een inspirerende en kwalitatief hoogstaande dag.

   

  800x600 Belastingdienst, EY, SVB, Dentons Boekel en Kehrens Snoeks Normal 0 21 false false false NL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standaardtabel; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman",serif;}
 • Sprekers Open or Close

  Mr. A.C.W.M. (Anja) van Dijck is gespecialiseerd in arbeidsrecht en ervaren in adviseren en procederen op dit gebied. Na 10 jaar werkzaam geweest te zijn bij een groot kantoor in het Zuidoosten van het land is zij vanaf 2017 werkzaam bij Kehrens Snoeks Advocaten & Mediators als advocaat (partner) arbeidsrecht.

  Mr. C.L.J.R. (Carlo) Douven is freelance docent internationaal belastingrecht, inkomsten- en loonbelasting, expats, pensioen internationaal, ontslaguitkeringen en financiële planning en voorzitter van de kennisgroep Internationaal Belastingrecht inkomstenbelasting niet-winst/loonbelasting bij de Belastingdienst.

  Mr. A. (Arnoud) Driessen is Senior Manager binnen de specialistengroep Sociale zekerheid van EY Belastingadviseurs LLP, gespecialiseerd in de internationale sociale zekerheid. 

  Mr. J.-J. (Jan-Jaap) Gobius Dusart is Tax Senior Manager Tax Technology & Transformation bij EY te Zwolle.

  Drs. D. (Debora) Herveille is werkzaam bij de Belastingdienst als Plaatsvervangend directeur Expertisecentrum Handhaving & Intelligence.

  J. (Jac) Heuts werkt bij de Belastingdienst, kantoor Buitenland te Heerlen. Hij is specialist internationaal belastingrecht, met bijzondere expertise op het gebied van de 30%-regeling.

  N.M.S.H (Nicole) Janssen is werkzaam voor de Belastingdienst bij kantoor Buitenland en Team Grensoverschrijdend Werken en Ondernemen (GWO). Buitenlandse belastingplicht en internationale sociale zekerheid maken deel uit van haar dagelijkse werkzaamheden. Zij legt bij grensoverschrijdende werkzaamheden graag  verbinding. Tussen de theorie en de praktijk, maar ook tussen het heffen van (inkomsten) belasting en de premies volksverzekeringen en Zvw.

  Mr. E.A.C. (Evelien) de Jong is als Senior Manager Tax Specialties People Advisory Services verbonden aan het EY Grensarbeiderscentrum te Eindhoven. Zij is grensarbeidersspecialist België, Duitsland en Nederland

  Mr. S.C. (Sascha) Kuit is advocaat bij Dentons Boekel in Amsterdam. Zij voert een algemene immigratierechtspraktijk met een nadruk op werkvergunningen.

  Drs. J.J.G. (Jo) Sijstermans was tot voor kort werkzaam bij de Belastingdienst GO Maastricht en kantoor Buitenland te Heerlen. Is specialist (inter)nationale loonbelasting en premieheffing, docent en auteur.

  Mr. K. (Karima) Taouil is als Manager op de People Advisory Services praktijk bij EY gespecialiseerd in de belasting- en sociale zekerheidsaspecten met betrekking tot grensoverschrijdende arbeid. Daarnaast is zij als docent verbonden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

  N. (Nick) Tax is juridisch medewerker bij het Bureau Belgische Zaken (BBZ) van de Sociale Verzekeringsbank te Breda. Hij geeft regelmatig voorlichting en advies over sociale wetgeving bij grensoverschrijding. Nick is tevens docent sociale verzekeringen, met als specialiteit volksverzekeringen en internationaal recht.

  Mr. R. (Ronald) Vaessen is Senior Manager Tax People Advisory Services bij EY te Eindhoven.

 • Programma Open or Close

  09.30 uur  Ontvangst

  10.00 uur  Workshops (1 t/m 8)

  11.20 uur  Pauze

  11.30 uur  Workshops (1 t/m 8)

  12.50 uur  Lunchpauze

  13.30 uur  Workshops (1 t/m 8) 

  14.50 uur  Pauze

  15.00 uur  Workshops (1 t/m 8)

  16.20 uur  Netwerkborrel, met gelegenheid kwesties te bespreken met de sprekers

  17.15 uur  Einde

 • Voor wie? Open or Close


  Deze studiedag Grensoverschrijdend Werken 2017 is bedoeld voor adviseurs en andere professionals die regelmatig te maken hebben met mensen die voor korte of langere tijd werken buiten het land waarin ze normaal wonen. Daarbij kan het gaan om zowel expats, impats, grensarbeiders als business travellers. Die professionals zijn ondermeer:

  • HR-managers, personeel- en organisatieadviseurs
  • Fiscalisten, belastingadviseurs
  • Advocaten
  • Accountants
  • Loon- en salarisadministrateurs
  • Hoofden en medewerkers arbeidsvoorwaarden
  • Compensation & Benefits-specialisten
  • Medewerkers van uitzendorganisaties
  • Financieel adviseurs
  • Emigratiebegeleiders
  • en anderen die regelmatig professioneel te maken hebben met grensoverschrijdende werknemers
 • Algemene informatie Open or Close

  Datum
  Dinsdag 5 juni 2018, 10.00 - 17.15 uur (ontvangst vanaf 09.30 uur).

  Locatie
  1931 Congrescentrum Brabanthallen
  Oude Engelenseweg 1
  's-Hertogenbosch

  Kosten
  De kosten van deze studiedag bedragen € 795,- (excl. btw) per persoon. U ontvangt hiervoor een factuur. Dit bedrag is inclusief koffie, thee, uitgebreide lunch, borrel en parkeergeld. Tevens ontvangt u een syllabus en toegang tot een grote hoeveelheid relevante naslaginformatie.

  PE-punten in aanvraag:                
  RB (Register Belastingadviseurs): 5 punten in aanvraag (fiscaal/niet-fiscaal is afhankelijk van de gekozen workshops)
  NOB: Leden van de NOB kunnen zelf beoordelen of deze cursus passend is. Als bewijs van deelname ontvangt u een certificaat (5 uur/punten).
  NBA: Accountants aangesloten bij de NBA krijgen voor deze studiedag 5 PE-punten.
  NIRPA/RPP: in aanvraag (ca. 53 punten scholing-kennis)
  NOvA: Advocaten kunnen zelf beoordelen of deze cursus passend is. Als bewijs van deelname ontvangt u een certificaat (5 uur/punten).

      

  Verhinderd?
  Indien u verhinderd bent mag uw plaats altijd door een vervanger worden ingenomen. Tot vier weken voor aanvang kunt u annuleren. Hierbij berekenen wij u € 150,- administratiekosten (excl. btw). Bij annulering binnen vier weken voor aanvang wordt het volledige inschrijfgeld in rekening gebracht.

   

 • Workshops Open or Close

  Iedere deelnemer kan aan vier workshops meedoen. Geef de vier workshops van uw keuze aan op het inschrijfformulier.

  Workshop 1. Internationale Mobiliteit
  Door Jo Sijstermans en Karima Taouil
  Grensoverschrijdend werken neemt weer toe als gevolg van de aantrekkende economie en de schaarste aan sommige beroepen. Samen met hun werkgevers vragen zowel uitgaande als inkomende werknemers zich af in welk land ze belasting moeten betalen en onder welk sociale zekerheidsstelsel zij verzekerd zijn. In deze workshop worden de algemene regels rondom de (inter-)nationale belasting- en premieheffing van grensoverschrijdende werknemers behandeld. Belastingheffing en verzekerings- en premieplicht lopen internationaal niet gelijk. Het salaris van een grensoverschrijdende werknemer kan in het ene land belast zijn en in het andere land moet u als werkgever premies inhouden en afdragen. Aan de orde komen o.a. de valkuilen bij belastingverdragen, zoals de zgn. “183 dagenbepaling” en het in- en uitlenen van personeel of zelfstandigen. Op het gebied van de sociale zekerheid gaan we in op de recente wijzigingen en aanvullingen op Verordening (EU) nr. 883/2004 en ook de actuele jurisprudentie komt aan bod. We behandelen met u de praktische aandachtspunten die van belang zijn bij een steeds verdergaande internationalisering en de bovenstaande problematiek wordt aan de hand van diverse concrete praktijkvoorbeelden verduidelijkt.
  LET OP: Deze workshop wordt gegeven op een niveau ''basis'' en een niveau ''gevorderd''. Geef op het inschrijfformulier aan naar welke variant uw voorkeur uitgaat.


  Workshop 2. Internationale Sociale Zekerheid
  Door Nick Tax en Arnoud Driessen
  Hoe dient vastgesteld te worden waar iemand sociaal verzekerd is als hij in het buitenland gaat werken? Europese regelgeving (verordening 883-04 en de Wagweu) en enkele van de door Nederland gesloten verdragen worden besproken. Verder geeft deze workshop een overzicht van een aantal praktische zaken ten aanzien van sociale zekerheid die bij uitzendingen binnen maar ook buiten de EU geregeld moeten worden. We bespreken niet alleen de positie van de werknemer maar ook van zijn gezinsleden. Hoe staat het met de AOW-opbouw? Kan ik deze het beste via een vrijwillige of particuliere verzekering voortzetten? Hoe kan bij uitzendingen de dekking voor arbeidsongeschiktheid of overlijden worden geregeld? Hoe zit het met mijn buitenlandse medewerkers die in Nederland werken? Bouwen zij AOW op, krijgen zij kinderbijslag en studiefinanciering?
  LET OP: Deze workshop wordt gegeven op een niveau ''basis'' en een niveau ''gevorderd''. Geef op het inschrijfformulier aan naar welke variant uw voorkeur uitgaat.


  Workshop 3. De 30%-regeling en de gevolgen van het Regeerakkoord
  Door Jac Heuts
  De parlementaire behandeling van het belastingplan 2019 is op dit moment nog prematuur, de voorstellen voor de wijziging van wet- en regelgeving zijn nog niet bekend. Toch weten we een ding al zeker en dat is dat de looptijd van de 30%-regeling verkort wordt van acht naar vijf jaar. Deze korte boodschap in het regeerakkoord roept heel wat vragen op. Bijvoorbeeld: Worden bestaande situaties geëerbiedigd? Wordt de regeling voor de werkelijke extraterritoriale kosten eveneens ingeperkt tot de looptijd van vijf jaar? Wat betekent een en ander voor de expats die naar Nederland met tussenpozen uitgezonden worden? Welke gevolgen heeft een en ander voor de faciliteit schoolgelden internationale scholen en de partiële buitenlandse belastingplicht?


  Workshop 4. Actualiteiten Internationaal arbeidsrecht

  Door Sascha Kuit en Anja van Dijck
  Waar moet een werkgever aan voldoen als hij een buitenlandse werknemer voor een bepaalde periode in Nederland wil laten werken? In welke situatie is een tewerkstellings- en/of verblijfsvergunning vereist, welke soorten vergunningen zijn er? Op welke arbeidsvoorwaarden en op welk loon hebben deze werknemers recht, wanneer zij tijdelijk in Nederland of in een andere EU-lidstaat werken? Welke regels gelden ten aanzien van buitenlandse uitzendkrachten?
  Tijdens deze workshop gaan we in op de verplichtingen rondom tewerkstellings- en verblijfsvergunningen voor buitenlandse werknemers in Nederland, waarbij we uiteraard de inhoud van de kennismigrantenregeling en de Intra Corporate Transfer richtlijn en daarop gebaseerde regelgeving maar ook de handhaving van deze regelingen en actualiteiten zullen bespreken. Verder zal aan bod komen de Wet arbeidsvoorwaarden gedetacheerde werknemers in de Europese Unie (‘WagwEU’), waarin geregeld is op welke arbeidsvoorwaarden werknemers van Europese bedrijven recht hebben, wanneer zij tijdelijk in een andere EU-lidstaat werken, en zullen we recente jurisprudentie in dit kader bespreken. Tot slot is er aandacht voor de internationale arbeidsverhoudingen onder de Wet Werk en Zekerheid (WWZ), waaronder de beëindiging van het dienstverband en het (eventuele) recht op de wettelijke transitievergoeding.


  Workshop 5. Actualiteiten Grensoverschrijdend werken
  Door Carlo Douven
  Tijdens deze workshop worden de actuele ontwikkelingen betreffende het grensoverschrijdend werken in beeld gebracht. In ieder geval komen aan de orde de afschaffing van de heffingskortingen in de loonheffing voor de niet-inwoners en de perikelen rondom de in België wonende pensionado’s. Zonder twijfel zijn er medio 2018 weer tal van nieuwe ontwikkelingen te melden.


  Workshop 6. Buitenlandse tewerkstelling: werknemers de grens over, dat kan toch niet zo moeilijk zijn?
  Door Ronald Vaessen
  U maakt deel uit van een internationale organisatie. Een collega gaat werkzaamheden verrichten voor een buitenlandse concernvennootschap (of komt naar Nederland) en aan u wordt gevraagd om dit ‘even’ te regelen. Geen probleem, toch? Dat grensoverschrijdende werknemers onder meer fiscale en sociale zekerheidsaspecten met zich mee brengen is u bekend. Naast deze – vaak al lastige – aspecten is het ook nog een uitdaging om de vertaalslag te maken naar de praktijk. Hoe regel je zo’n buitenlandse tewerkstelling? Waar moet je aan denken, wat moet er gebeuren, wat is er mogelijk? Welke afspraken kun je met de werknemer maken en welke beter niet. Hierbij kan worden gedacht aan wel of geen vergoeding voor (veronderstelde) fiscale nadelen (verlies hypotheekrenteaftrek bijvoorbeeld). Maak je wel of geen nettoloonafspraak? Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar mogelijkheden om de administratieve last voor de organisatie binnen de perken te houden. Ten slotte is het belangrijk om ‘verwachtingen te managen’. Is bijvoorbeeld het maandelijkse salaris dat de werknemer ontvangt ook daadwerkelijk het bedrag dat hij/zij kan uitgeven of moet hij/zij nog rekening houden met een eindafrekening met de lokale belastingdienst?
  Deze workshop neemt u aan de hand van praktijkvoorbeelden mee door het oerwoud van de do’s en don’ts bij zo’n buitenlandse tewerkstelling.


  Workshop 7. Grensarbeiders België en Duitsland
  Door Evelien de Jong en Nicole Janssen
  Tijdens deze workshop staan we vanuit een praktisch oogpunt stil bij vraagstukken waar in Nederland werkende grensarbeiders en hun werkgevers dagelijks mee geconfronteerd worden. Waar is men belastingplichtig en in welk land sociaal verzekerd? Hoe zit het met het recht op medische zorg, kinderbijslag, werkloosheidsuitkeringen? Wat zijn de specifieke aandachtspunten voor werkgevers en werknemers op het vlak van fiscaliteit en sociale zekerheid? Hoe worden Duitse of Belgische sociale zekerheidspremies in de Nederlandse payroll verwerkt? Welke gevolgen hebben de Belastingplannen van de Nederlandse regering op het vlak van heffingskortingen voor grensarbeiders? In deze workshop gaan we aan de hand van tal van praktijkvoorbeelden in op zaken als arbeidsvoorwaarden (niet zonder toestemming in het woonland werken), de gevolgen van thuiswerken, de hypotheekrenteaftrek buitenlands belastingplichtigen, ziekte, arbeidsongeschiktheid, enz). We bespreken uiteraard de belangrijkste aspecten van het nieuwe Belastingverdrag dat per 1 januari 2017 voor iedereen geldt nu een beroep op overgangsrecht niet meer mogelijk is. Deze workshop zal zich met name focussen op grensarbeid vanuit Duitsland en België naar Nederland.


  Workshop 8
  Het effect van technologische ontwikkelingen op uw payroll
  Door Debora Herveille en Jan-Jaap Gobius Dusart
  In deze workshop wordt u bijgepraat over relevante ontwikkelingen op het IT vlak voor uw internationale payroll. Daarnaast komen de ontwikkelingen op het gebied van digitale producten door de toezichthouders langs.

  800x600

  Workshop 6. Buitenlandse tewerkstelling: werknemers de grens over, dat kan toch niet zo moeilijk zijn? door Ronald Vaessen
  U maakt deel uit van een internationale organisatie. Een collega gaat werkzaamheden verrichten voor een buitenlandse concernvennootschap (of komt naar Nederland) en aan u wordt gevraagd om dit ‘even’ te regelen. Geen probleem, toch?

  Dat grensoverschrijdende werknemers onder meer fiscale en sociale zekerheidsaspecten met zich mee brengen is u bekend. Naast deze – vaak al lastige – aspecten is het ook nog een uitdaging om de vertaalslag te maken naar de praktijk. Hoe regel je zo’n buitenlandse tewerkstelling? Waar moet je aan denken, wat moet er gebeuren, wat is er mogelijk? Welke afspraken kun je met de werknemer maken en welke beter niet. Hierbij kan worden gedacht aan wel of geen vergoeding voor (veronderstelde) fiscale nadelen (verlies hypotheekrenteaftrek bijvoorbeeld). Maak je wel of geen nettoloonafspraak? Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar mogelijkheden om de administratieve last voor de organisatie binnen de perken te houden. Ten slotte is het belangrijk om ‘verwachtingen te managen’. Is bijvoorbeeld het maandelijkse salaris dat de werknemer ontvangt ook daadwerkelijk het bedrag dat hij/zij kan uitgeven of moet hij/zij nog rekening houden met een eindafrekening met de lokale belastingdienst?
  Deze workshop neemt u aan de hand van praktijkvoorbeelden mee door het oerwoud van de do’s en don’ts bij zo’n buitenlandse tewerkstelling.

  Normal 0 21 false false false NL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standaardtabel; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman",serif;}