Standpunten Belastingdienst over grensoverschrijdend werken

Tijd: 9.30 - 13.00 uur
Locatie: Seat2Meet Utrecht CS
Stad: Utrecht

De Wet open overheid leidt tot meer transparantie. Ook voor grensoverschrijdend werken zorgt dit voor publicaties van nieuwe standpunten, notities en memo’s. Daarnaast worden vanaf 1 april 2023 de standpunten van de kennisgroepen van de Belastingdienst gepubliceerd. Tijdens deze studieochtend zetten we deze nieuwe ontwikkeling voor u op een rij en bespreken we de belangrijkste nieuwe standpunten die relevant zijn voor uw internationale praktijk.

 • Omschrijving Open or Close

  Vanaf 1 april 2023 gaat de site van de Belastingdienst live, waarin de standpunten van de kennisgroepen van de Belastingdienst opgenomen worden. Dit zorgt voor een verdere transparantie van het beleid van de Belastingdienst. Ook lopen er momenteel verzoeken op grond van de Wet open overheid (de opvolger van de Wet openbaarheid bestuur) om alle eerdere standpunten van de kennisgroepen binnen de Belastingdienst vrij te geven. In de komende maanden worden de standpunten ook vrijgegeven. Het gaat daarbij ook om uitleg over de fiscale en sociale zekerheid-aspecten bij het grensoverschrijdend werken. Denk aan de toepassing van belastingverdragen, 30%-regeling, internationale aspecten van de loon- en inkomstenbelasting, sociale zekerheid, pensioen etc.

  Naast de publicatie van standpunten van de kennisgroepen, worden ook handboeken, memo’s, notities etc. gepubliceerd. Uit deze enorme hoeveelheid papier gaan wij voor u de highlights halen die op het grensoverschrijdend werken zien.

  Tijdens deze studieochtend gaan we de onderwerpen met u bespreken en van commentaar en toelichting voorzien.

 • Sprekers Open or Close

  De docenten tijdens deze studieochtend zijn Evelien de Jong en Carlo Douven.

  Evelien de Jong is werkzaam als senior manager bij het Grensarbeiderscentrum van EY Belastingadviseurs LLP, People Advisory Services. Zij is gespecialiseerd in internationaal belasting- en sociaal zekerheidsrecht, zowel vanuit het perspectief van de werkgever als de werknemer.

  Carlo Douven is voorzitter van de kennisgroep Internationaal Belastingrecht inkomstenbelasting niet-winst/loonbelasting/premieheffing bij de Belastingdienst en freelance docent internationaal belastingrecht, inkomsten- en loonbelasting, expats, pensioen internationaal, ontslaguitkeringen en financiële planning.

 • Programma Open or Close

  09.15 uur         Ontvangst

  09.30 uur         Standpunten Belastingdienst

  • Inleiding Wet open overheid en grensoverschrijdend werken
  • Belastingverdragen
  • 30%-regeling
  • Loonbelasting
  • Inkomstenbelasting
  • Sociale Zekerheid
  • Pensioen
  • Overige


  11.00 uur         Pauze

  11.15 uur         Standpunten Belastingdienst (vervolg)

  • Vervolg overige onderwerpen
  • Mogelijkheid tot het stellen van vragen


  13.00 uur         Afsluiting en lunch

 • Voor wie? Open or Close

  Dit seminar is vooral van belang voor:

  • Fiscalisten en belastingadviseurs
  • Compensation and benefitsmanagers
  • Financieel adviseurs
  • HR-managers
  • Arbeidsrechtjuristen
  • Salarisadministrateurs
 • Algemene informatie Open or Close

  Datum
  Donderdag 28 september 2023, 9.30 - 13.00 uur

  Locatie
  Seats2meet Utrecht CS
  Moreelsepark 65
  3511 EP Utrecht

  Deze vergaderlocatie is in Hoog Catherijne, naast Utrecht Centraal Station.
  Volg in de stationshal de borden richting het centrum. Loop na de uitcheckpoortjes, via het Stationsplein, winkelcentrum Hoog Catharijne binnen en houdt rechts aan. Je loopt een flink stuk rechtdoor. Aan het einde is dan een binnenplein met middenin een terrasje. Rechts naast dit terras is gebouw ‘Hoog Overborch’. Seats2meet bevindt zich daar op de tweede etage. 

  Parkeren: Onder Seats2meet Utrecht CS is een grote parkeergarage (P1). Volg de borden P1, stel je navigatie in op Spoorstraat 22. Neem de lift naar 'winkels', Seats2meet is op de tweede etage van dit gebouw 'Hoog Overborch’. Via deze link reserveer je vooraf een voordelige parkeerkaart!

  Kosten
  De kosten van dit seminar bedragen € 479,- (excl. btw). Dit bedrag is inclusief handouts, koffie, thee en lunch. U ontvangt tevoren een factuur.

  PE-punten
  RB: 3 punten fiscaal

  NOB: Volgens de regels van de NOB kunnen leden zelf beoordelen of een cursus passend is. Er kan 1 punt per uur onderwijs worden behaald, 3 punten voor dit seminar. Onze bijeenkomsten vinden plaats op academisch niveau. Als bewijs van deelname ontvangt u een certificaat waarop ondermeer het aantal uren is vermeld.
  NOvA: Advocaten kunnen op grond van de Verordening Vakbekwaamheid zelf boordelen of deze cursus passend is. Als bewijs van deelname ontvangt u een certificaat waarop ondermeer het aantal uren is vermeld (1 punt per uur onderwijs worden behaald, dus 3 punten.)
  NIRPA: ca. 30 punten (scholing-kennis) in aanvraag
  NBA: Accountants kunnen zelf boordelen of deze cursus passend is. Er kan 1 punt per uur onderwijs worden behaald. Als bewijs van deelname ontvangt u een certificaat waarop ondermeer het aantal uren is vermeld (3 punten).
  afbeelding.png
  Verhinderd?
  Indien u verhinderd bent mag uw plaats altijd door een vervanger worden ingenomen. Tot vier weken voor aanvang kunt u annuleren. Hierbij berekenen wij u €100,- administratiekosten (excl. btw). Bij annulering binnen vier weken voor aanvang wordt het volledige inschrijfgeld in rekening gebracht.