Werken over de grens: overheidsartikel, hooglerarenbepaling, onkostenvergoedingen en thuiswerken

Tijd: 10.00 - 15.00 uur
Locatie: Jacobikerk
Stad: Utrecht

Bestaande belastingverdragen en de Europese verordening voor de sociale zekerheid zijn niet ontworpen voor het werken op afstand, of voor sommige andere recente ontwikkelingen. Tijdens deze studiedag bespreken we actuele ontwikkelingen en toekomstplannen in relatie tot het overheidsartikel, de hooglerarenbepaling en onkostenvergoedingen, waaronder de 30%-regeling. Daarnaast komen ook de gevolgen voor de sociale zekerheid bij (thuis)werken over de grens aan bod.

 • Omschrijving Open or Close

  Het ‘nieuwe werken' zal niet meer verdwijnen. Werknemers zullen regelmatig thuiswerken, ook wanneer hun woonland buiten Nederland ligt. De bestaande belastingverdragen en de Europese verordening voor de sociale zekerheid zijn echter niet ontworpen voor het werken op afstand, of voor sommige andere recente ontwikkelingen. Dit leidt tot veel vragen en onduidelijkheden in grensoverschrijdende situaties, waarbij het overheidsartikel, de hooglerarenbepaling en onkostenvergoedingen volop in de belangstelling staan.

  Tijdens deze studiedag bespreken we actuele ontwikkelingen en toekomstplannen in relatie tot het overheidsartikel, de hooglerarenbepaling en onkostenvergoedingen, waaronder de 30%-regeling. Daarnaast komen ook de gevolgen voor de sociale zekerheid bij (thuis)werken over de grens aan bod.

 • Sprekers Open or Close

  De sprekers tijdens dit seminar zijn mr. M. (Mischa) Gerardu-Houben en mr. H.B.C. (Bas) Ahrens

  Mischa Gerardu-Houben is fiscaal jurist; deze presentatie verzorgt zij in het kader van haar rol bij SOFI-expertise.

  Bas Ahrens is specialist internationaal belastingrecht bij de Belastingdienst, met als specialisatie de 30%-regeling en de toepassing van belastingverdragen bij oudedagsvoorzieningen.

 • Programma Open or Close

  10.00 uur   Ontvangst

  11.15 uur   Actualiteiten Overheidsartikel en (Hoog)lerarenbepaling

  11.15 uur   Pauze

  11.30 uur   Heffingsrecht en onkostenvergoeding

  • Actualiteiten heffingsrecht en onkostenvergoedingen
  • Onderscheid 30%-regeling bij privaatrechtelijke-publiekrechtelijke dienstbetrekking
  • Onderscheid 30%-regeling, ET-kosten inkomende en uitgaande werknemer

  12.30 uur   Lunchpauze

  13.15 uur   Actualiteiten sociale zekerheid bij (thuis)werken over de grens

  14.00 uur   Praktijkcasussen en vragen

  15.00 uur   Afsluiting

 • Voor wie? Open or Close

  Onze seminars zijn gericht op professionals die regelmatig adviseren aan bedrijven met internationale werknemers, of die adviseren aan personen die zelf grensoverschrijdende arbeid verrichten. Dat kunnen zowel expats, impats als grensarbeiders betreffen. Deze studiedag is met name geschikt voor:

  • Medewerkers van universiteiten en andere overheidsinstellingen
  • Fiscalisten en belastingadviseurs
  • Salarisadministrateurs
  • HR-managers
  • Arbeidsrechtjuristen
  • Financieel adviseurs
 • Algemene informatie Open or Close

  Datum en tijd
  Dinsdag 26 september 2023, 10.00 - 15.00 uur.

  Locatie
  Jacobikerk
  St Jacobsstraat 171
  3511 BP Utrecht

  De Jacobikerk bevindt zich in de binnenstad van Utrecht. Deze kerk is bijzonder goed bereikbaar, zowel met openbaar als eigen vervoer. Let wel op: de ingang is aan de St-Jacobsstraat 171.

  Openbaar vervoer: de kerk bevindt zich op ca. ruim 5 minuten lopen van Utrecht Centraal Station. Met de bus kan ook: lijn 1, 5, 6, 7, 26, 34 of 36 richting Overvecht, Zuilen of Maarssen, halte St-Jacobsstraat of halte Vredenburg.
  Parkeren: Als u met de auto komt, kunt u gemakkelijk parkeren in Q-Park La Vie, direct achter het gebouw.

  Kosten
  De kosten bedragen € 479,- (excl. btw). Dit is inclusief de gebruikte presentatie en handouts, koffie/thee en lunch. De factuur wordt tevoren verstuurd.
  (Voor leden van SOFI-Expertise worden de kosten door SOFIE op zich genomen.)

  PE-punten in aanvraag:
  NIRPA: ca. 60 punten (scholing-kennis)
  NOB: Volgens de regels van de NOB kunnen leden zelf beoordelen of een cursus passend is. Er kan 1 punt per uur onderwijs worden behaald. Als bewijs van deelname ontvangt u een certificaat waarop ondermeer het aantal uren is vermeld (4 punten).
  Register Belastingadviseurs (RB): 4 punten fiscaal
  NBA: Volgens de regels van de NBA kunnen leden zelf beoordelen of deze cursus passend is. Er kan 1 punt per uur onderwijs worden behaald. Als bewijs van deelname ontvangt u een certificaat waarop ondermeer het aantal uren is vermeld (4 punten).
  NOvA: Advocaten kunnen op grond van de Verordening Vakbekwaamheid zelf boordelen of deze cursus passend is. Er kan 1 punt per uur onderwijs worden behaald. Als bewijs van deelname ontvangt u een certificaat waarop ondermeer het aantal uren is vermeld (4 punten PO).
  NOAB: 4 punten

  PEs2021 25

  Verhinderd?
  Indien u verhinderd bent mag uw plaats altijd door een vervanger worden ingenomen. Tot vier weken voor aanvang kunt u annuleren. Hierbij berekenen wij u €100,- administratiekosten (excl. btw). Bij annulering binnen vier weken voor aanvang wordt het volledige inschrijfgeld in rekening gebracht.