Nieuw belastingverdrag met België

Tijd: 9.30 - 16.00 uur
Locatie: Willem II Fabriek
Stad: 's-Hertogenbosch

Na vele jaren onderhandelen hebben Nederland en België op 21 juni 2023 een nieuw belastingverdrag ondertekend. Dit nieuwe verdrag vervangt het verdrag uit 2001. Het nieuwe belastingverdrag beoogt dubbele belasting te voorkomen, misbruik te bestrijden en oplossingen te bieden voor knelpunten voor onder meer leraren, hoogleraren, sporters en artiesten. Het (hoog)lerarenartikel is vervallen. Het bestuurdersartikel, sporters- en artiestenartikel, compensatieregeling etc. zijn gewijzigd. Opvallend genoeg is het pensioenartikel niet gewijzigd. We brengen u op de hoogte van de gevolgen van dit nieuwe verdrag.

 • Omschrijving Open or Close

  Na vele jaren onderhandelen hebben Nederland en België op 21 juni 2023 een nieuw belastingverdrag ondertekend. Dit nieuwe verdrag vervangt het verdrag uit 2001. Het nieuwe belastingverdrag beoogt dubbele belasting te voorkomen, misbruik te bestrijden en oplossingen te bieden voor knelpunten voor onder meer voor leraren, hoogleraren en sporters en artiesten. Het (hoog)lerarenartikel is vervallen. Het bestuurdersartikel, sporters- en artiestenartikel, compensatieregeling etc. zijn gewijzigd. Opvallend genoeg is het pensioenartikel niet gewijzigd. We brengen u op de hoogte van de gevolgen van dit nieuwe verdrag. Een thuiswerkregeling is nog niet opgenomen, maar zit wel in de pijplijn.

  Welke gevolgen heeft dit nieuwe belastingverdrag voor uw praktijk? We gaan het verdrag nauwgezet met u bespreken en brengen u op de hoogte brengen van de gevolgen die dit nieuwe verdrag zal hebben.

  Tijdens deze studiedag zullen we het nieuwe verdrag bespreken en uiteraard de wijzigingen ten opzichte van het huidige verdrag gedetailleerd behandelen. We gaan ondermeer in op het (hoog)lerarenartikel, het arbeidsartikel (in verband met het toegenomen thuiswerken van grensarbeiders), het sporters- en artiestenartikel, de compensatieregeling, het pensioenartikel en het bestuurdersartikel. Ook de gevolgen voor de directeur-groot-aandeelhouder bespreken we. Daarnaast gaan we in op de MLI-bepalingen, die al per 1 januari 2022 van toepassing zijn, die nu in de verdragstekst zijn opgenomen. Dat heeft onder meer gevolgen voor het artikel over de voorkoming van dubbele belasting en hybride entiteiten.

 • Sprekers Open or Close

  De docenten tijdens dit seminar zijn de heer mr. dr. A. Cools en de heer mr. C.L.J.R. Douven.

  Andy Cools is werkzaam bij de Nederlandse Belastingdienst als specialist internationaal belastingrecht. Voorheen was hij belastingadviseur. Andy is een veelgevraagd spreker en publiceert regelmatig in nationale en internationale fiscale tijdschriften.

  Carlo Douven is voorzitter van de kennisgroep Internationaal Belastingrecht inkomstenbelasting niet-winst/loonbelasting/premieheffing bij de Belastingdienst en freelance docent internationaal belastingrecht, inkomsten- en loonbelasting, expats, pensioen internationaal, ontslaguitkeringen en financiële planning.

 • Programma Open or Close

  09.30 uur         Deel 1 (door Carlo Douven)

  • Totstandkoming nieuwe belastingverdrag
  • Wijzigingen ten opzichte van het huidige verdrag
  • Wijzigingen in de artikelen 15 en verder (mogelijk: arbeidsartikel, hooglerarenartikel, pensioenen, bestuurders, voorkoming dubbele belasting etc.)

  11.00 uur         Pauze

  11.30 uur         Vervolg deel 1

  12.00 uur         Deel 2 (door Andy Cools)

  • Wijzigingen tot en met artikel 14

  13.00 uur         Lunchpauze

  13.45 uur         Vervolg deel 2

  16.00 uur         Afsluiting

 • Voor wie? Open or Close

  Dit seminar is vooral van belang voor:

  • Fiscalisten en belastingadviseurs
  • Belastingconsulenten
  • Medewerkers van administratiekantoren
  • Internationaal financieel adviseurs
  • Payroll-adviseurs
  • Accountants
  • Hoofden loon- en salarisadministratie
  • Personeel- en organisatieadviseurs
 • Algemene informatie Open or Close

  Datum
  Donderdag 12 oktober 2023, 9.30 - 16.00 uur

  Locatie
  Willem II Fabriek
  Boschdijkstraat 100
  5211 VD 's-Hertogenbosch

  De Willem II Fabriek ligt op ca. 10 minuten lopen van station Den Bosch. Als u met de auto komt, kunt u direct bij het gebouw parkeren, op P1, P2 of P3.

  Kosten
  De kosten van dit seminar bedragen € 549,- (excl. btw). Dit bedrag is inclusief handouts, koffie, thee, lunch en parkeren. U ontvangt tevoren een factuur.

  PEs2021 25

  PE-punten
  RB: 5 punten fiscaal (vooraf geaccrediteerd)

  NOB: Volgens de regels van de NOB kunnen leden zelf beoordelen of een cursus passend is. Er kan 1 punt per uur onderwijs worden behaald, 5 punten voor dit seminar. Onze bijeenkomsten vinden plaats op academisch niveau. Als bewijs van deelname ontvangt u een certificaat waarop ondermeer het aantal uren is vermeld.
  NOvA: Advocaten kunnen op grond van de Verordening Vakbekwaamheid zelf boordelen of deze cursus passend is. Als bewijs van deelname ontvangt u een certificaat waarop ondermeer het aantal uren is vermeld (1 punt per uur onderwijs worden behaald, dus 5 punten.)
  NIRPA: 75 punten (scholing-kennis)
  NBA: Op verzoek kunnen wij ook NBA-punten verstrekken (5 punten). Geef dit s.v.p. aan bij uw aanmelding.

  Verhinderd?
  Indien u verhinderd bent mag uw plaats altijd door een vervanger worden ingenomen. Tot vier weken voor aanvang kunt u annuleren. Hierbij berekenen wij u €100,- administratiekosten (excl. btw). Bij annulering binnen vier weken voor aanvang wordt het volledige inschrijfgeld in rekening gebracht.