MLI en belastingverdragen België en Duitsland

Tijd: 9.30 - 12.45 uur
Locatie: Online webinar

Op 1 januari 2022 wijzigt het belastingverdrag Nederland-België, omdat het is aangemeld bij de OESO voor toepassing van het Multilateraal Verdrag. Dat zal per 1 januari 2023 vermoedelijk met het verdrag met Duitsland ook gebeuren. Tijdens deze studieochtend lichten we het Multilateraal Verdrag en het Multilateraal Instrument toe en gaan in op de gevolgen van de wijzigingen van de verdragen met België en Duitsland, o.a. voor hybride entiteiten, vaste inrichting, dividenden, vermogenswinsten, voorkoming van dubbele belasting, voorkoming van verdragsmisbruik, onderlinge overlegprocedure, arbitrage.

 • Omschrijving Open or Close

  Op 1 januari 2022 wijzigt het belastingverdrag dat Nederland en België hebben afgesloten. De wijziging van het verdrag is een gevolg van het feit dat Nederland en België het verdrag hebben aangemeld bij de OESO voor de toepassing van het Multilateraal Verdrag. Ook het verdrag met Duitsland zal vermoedelijk op 1 januari 2023 wijzigen. Ook dat verdrag gaat aansluiten bij het Multilateraal verdrag.

  Tijdens de studieochtend gaan we in op de wijzigingen van het verdrag met België en Duitsland. We lichten toe hoe die wijzigingen tot stand zijn gekomen. We lichten het Multilateraal Verdrag en het Multilateraal Instrument toe. Uiteraard gaan we ook inhoudelijk in op de wijzigingen van het verdrag en lichten deze toe. Onder meer komen er wijzigingen met betrekking tot hybride entiteiten, vaste inrichting, dividenden, vermogenswinsten, voorkoming van dubbele belasting, voorkoming van verdragsmisbruik (principal purpose test), onderlinge overlegprocedure, arbitrage aan de orde.

 • Sprekers Open or Close

  De sprekers tijdens dit webinar zijn de heer mr. C.L.J.R. Douven en de heer mr. dr. A. Cools.

  Carlo Douven is voorzitter van de kennisgroep Internationaal Belastingrecht inkomstenbelasting niet-winst/loonbelasting/premieheffing bij de Belastingdienst en freelance docent internationaal belastingrecht, inkomsten- en loonbelasting, expats, pensioen internationaal, ontslaguitkeringen en financiële planning.

  Andy Cools is werkzaam bij de Nederlandse Belastingdienst als specialist internationaal belastingrecht. Voorheen was hij belastingadviseur. Hij promoveerde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam op het onderwerp "Bestuurders- en commissarisbeloningen onder belastingverdrag". Andy is een veelgevraagd spreker en publiceert regelmatig in nationale en internationale fiscale tijdschriften.

 • Programma Open or Close

  Programma:

  09.30 uur  Deel 1 (door Carlo Douven)

  • Multilateraal verdrag
  • Multilateraal instrument
  • Voorkoming dubbele belasting
  • Onderlinge overlegprocedure/arbitrage

  11.00 uur  Pauze

  11.30 uur  Deel 2 (door Andy Cools)

  • Hybride entiteiten
  • Vaste inrichting
  • Dividenden
  • Vermogenswinsten
  • Verdragsmisbruik

  12.45 uur  Afsluiting

 • Voor wie? Open or Close

  Onze seminars zijn gericht op professionals die regelmatig adviseren aan bedrijven met internationale werknemers of die adviseren aan personen die zelf grensoverschrijdende arbeid verrichten. Dat kunnen zowel expats, impats als grensarbeiders betreffen.

  Deze studieochtend is specifiek geschikt voor wat meer ervaren (belasting)adviseurs en medewerkers van internationale bedrijven.

 • Algemene informatie Open or Close

  Datum en tijd
  Donderdag 27 januari 2022, 9.30 - 12.45 uur

  Inlog
  Dit seminar wordt online gehouden, via Zoom. Voorafgaand ontvangt u een inlogcode en gebruikersinstructies. Het is niet noodzakelijk de applicatie vooraf te installeren.

  Kosten
  De kosten bedragen € 369,- (excl. btw).  Dit is inclusief de gebruikte presentatie en eventuele handouts, die u digitaal worden verstrekt. U ontvangt tevoren een factuur.

  PE-punten:
  NOB: Leden mogen zelf beoordelen of deze cursus passend is. Als bewijs van deelname ontvangt u een certificaat waarop ondermeer het aantal uren is vermeld.
  RB: 3 fiscale punten in aanvraag
  NBA: Leden mogen zelf beoordelen of deze cursus passend is. Als bewijs van deelname ontvangt u een certificaat waarop ondermeer het aantal uren is vermeld.
  NOvA: Leden mogen zelf beoordelen of deze cursus passend is. Als bewijs van deelname ontvangt u een certificaat waarop ondermeer het aantal uren is vermeld.
  NOAB: Alleen op verzoek
  NIRPA: Alleen op verzoek

  Verhinderd?
  Indien u verhinderd bent mag uw plaats altijd door een vervanger worden ingenomen. Tot vier weken voor aanvang kunt u annuleren. Hierbij berekenen wij u €100,- administratiekosten (excl. btw). Bij annulering binnen vier weken voor aanvang wordt het volledige inschrijfgeld in rekening gebracht.