Tijd: 9.30 - 13.00 uur
Locatie: Willem II Fabriek
Stad: 's-Hertogenbosch
Om een belastingverdrag te kunnen beoordelen is het belangrijk dat een verdrag allereerst correct geïnterpreteerd wordt. De Hoge Raad heeft beslist dat daarbij het OESO-commentaar op het moment van sluiten van het verdrag relevant is, maar eventueel ook latere wijzigingen daarop. Dit arrest van de Hoge Raad ging over de invulling van het materieel werkgeversbegrip bij niet-zelfstandige arbeid, maar het praktische belang reikt veel verder. Tijdens deze workshop gaan we de jurisprudentie van de Hoge Raad uitdiepen en geven we aan wat de gevolgen zijn voor bijzondere beloningsbestanddelen, zoals opties, ontslagvergoedingen etc.
-
Omschrijving Open or Close
Om een belastingverdrag te kunnen beoordelen is van het grootste belang dat een verdrag allereerst correct geïnterpreteerd wordt. De Hoge Raad heeft eind 2022 beslist dat daarbij het OESO-commentaar op het moment van sluiten van het verdrag relevant is, maar eventueel ook latere wijzigingen van het OESO-commentaar. Daarmee is van belang wat in oude(re) OESO-commentaren heeft gestaan. Hoe pak je zo een interpretatievraagstuk aan? Waar vind je deze wijzigingen? Wij gaan daarvoor naast de theorie, praktische tips geven hoe verdragen te interpreteren.
Dit is inderdaad een theoretisch belangrijk arrest, maar het is zeker ook een arrest dat van belang is voor uw dagelijkse praktijk. Na de inleidende uitleg van het arrest van de Hoge Raad komen we daarom toe aan de gevolgen hiervan voor de praktijk. We zullen daarbij aandacht besteden aan de besluiten van de staatssecretaris van 15 december 2023, die gaan over het materieel werkgeversbegrip in art. 15 OESO-modelverdrag en ontslagvergoedingen. In deze besluiten is de visie van de staatssecretaris beschreven.
Het arrest van de Hoge Raad ging over de invulling van het materieel werkgeversbegrip bij niet-zelfstandige arbeid, maar het belang van het arrest reikt veel verder dan dat. Mogelijk heeft het arrest nog meer gevolgen voor andere bijzondere beloningsbestanddelen, zoals opties, ontslagvergoedingen, beloningen van sporters en artiesten, etc. We gaan dit met u verkennen en onderzoeken welke wijzigingen uit het verleden in het OESO-commentaar van belang zijn bij het grensoverschrijdend werken.
-
Sprekers Open or Close
De docenten tijdens dit seminar zijn de heer drs. R.J. de Wit en de heer mr. B. M.M. Diddden
Robert-Jan de Wit is als tax director werkzaam in de People Services praktijk van KPMG Meijburg. Hij is een ervaren adviseur op het gebied van belastingen en sociale zekerheid met betrekking tot mobiliteitsvraagstukken op zowel internationaal als nationaal niveau.
Bastiaan Didden is werkzaam bij de Belastingdienst, kantoor Buitenland in een vaktechnische functie. In 2019 is hij gepromoveerd aan de Universiteit Maastricht met het fiscale proefschrift ‘Grensoverschrijdende kwalificatieproblematiek: tussen sociale zekerheid en aanvullend pensioen’. Hij verzorgt regelmatig presentaties en hij heeft diverse (co-)publicaties op zijn naam staan.
-
Programma Open or Close
09.30 uur Inleiding
09.45 uur Interpretatie van belastingverdragen volgens de Hoge Raad
- Welke belangrijke wijzigingen in het OESO-commentaar kunnen we zoal onderkennen?
11.00 uur Pauze11.15 uur Bijzondere beloningsbestanddelen
- Ontslagvergoedingen
- Opties
- Materieel werkgeversbegrip
- Sporters
- Besluiten van 15 december 2023
12.45 uur Afsluiting en lunch -
Voor wie? Open or Close
Onze seminars zijn gericht op professionals die regelmatig adviseren aan bedrijven met internationale werknemers, of die adviseren aan personen die zelf grensoverschrijdende arbeid verrichten. Dat kunnen zowel expats, impats als grensarbeiders betreffen.
Deze studieochtend is specifiek geschikt voor wat meer ervaren belastingadviseurs die te maken hebben met internationaal opererende organisaties, bestuurders en/of werknemers.
-
Algemene informatie Open or Close
Datum
Dinsdag 10 december 2024, 9.30 - 13.00 uurLocatie
Willem II Fabriek
Boschdijkstraat 100
5211 VD 's-HertogenboschDe Willem II Fabriek ligt op ca. 10 minuten lopen van station Den Bosch. Als u met de auto komt, kunt u direct bij het gebouw parkeren, op P1, P2 of P3.
Kosten
De kosten van dit seminar bedragen € 459,- (excl. btw). Dit bedrag is inclusief handouts, koffie, thee, lunch en parkeren. U ontvangt tevoren een factuur.PE-punten
NOB: Volgens de regels van de NOB kunnen leden zelf beoordelen of een cursus passend is. Er kan 1 punt per uur onderwijs worden behaald, 3 punten voor dit seminar. Onze bijeenkomsten vinden plaats op academisch niveau. Als bewijs van deelname ontvangt u een certificaat waarop ondermeer het aantal uren is vermeld.
RB: 3 punten fiscaal in aanvraag
NIRPA: ca. 30 punten (scholing-kennis) in aanvraag
NOvA: Advocaten kunnen op grond van de Verordening Vakbekwaamheid zelf boordelen of deze cursus passend is. Als bewijs van deelname ontvangt u een certificaat waarop ondermeer het aantal uren is vermeld (1 punt per uur onderwijs worden behaald, dus 3 punten.)
NBA: Accountants kunnen zelf boordelen of deze cursus passend is. Er kan 1 punt per uur onderwijs worden behaald. Als bewijs van deelname ontvangt u een certificaat waarop ondermeer het aantal uren is vermeld (3 punten).
Verhinderd?
Indien u verhinderd bent mag uw plaats altijd door een vervanger worden ingenomen. Tot vier weken voor aanvang kunt u annuleren. Hierbij berekenen wij u €100,- administratiekosten (excl. btw). Bij annulering binnen vier weken voor aanvang wordt het volledige inschrijfgeld in rekening gebracht.