De auto en grensoverschrijdend werken en rijden

Tijd: 09.30 - 13.15 uur
Locatie: Jacobikerk
Stad: Utrecht

Tijdens deze studieochtend gaan we in op de internationale aspecten van de auto. Zoals de gevolgen van invoer van een auto, rijden met een buitenlands kenteken, ter beschikking stellen van een Nederlandse auto aan een in het buitenland wonende werknemer etc. Praktijkvragen genoeg. We gaan zowel in op de theorie als de praktijk.

 • Omschrijving Open or Close

  De auto komen we bij internationale vraagstukken en jurisprudentie veelvuldig tegen. Een buitenlandse auto invoeren naar Nederland kan BPM-voordelen bieden, maar wat moet er dan gebeuren? Het in Nederland rijden met een auto met buitenlands kenteken is al risicovol. De jurisprudentie schrikt af om met een in het buitenland gehuurde auto in Nederland, of met een auto van een buitenlandse werkgever in Nederland te rijden. Hoe doe je dat zonder fiscale risico’s voor de BPM en MRB? Ontstaan deze problemen ook als je met een Nederlandse auto in het buitenland rijdt?

  Op deze en veel andere vragen gaan we tijdens de studieochtend een antwoord geven. We gaan dit doen aan de hand van praktijkvoorbeelden. Praktijkvoorbeelden die we niet alleen in de literatuur dagelijks tegenkomen, maar ook op straat. De buurtbewoner in de Duitse auto. Hoe werkt dat?

 • Sprekers Open or Close

  De sprekers tijdens dit seminar zijn mr. H.A. Elbert en mr. C.L.J.R. Douven.

  Heleen Elbert is fiscaal jurist. Na een carrière als belastinginspecteur is zij werkzaam geweest als belastingadviseur bij Mazars en Berk. Sinds 2010 is zij werkzaam als zelfstandig belastingadviseur bij ELBERT Fiscaal (www.elbertfiscaal.nl). Heleen Elbert heeft jarenlange ervaring als docent en als spreker bij diverse congressen. Zij is daarnaast als auteur verbonden aan diverse fiscale tijdschriften. Heleen is tevens promovenda autobelastingen aan de Erasmus Universiteit. 

  Carlo Douven is voorzitter van de kennisgroep Internationaal Belastingrecht inkomstenbelasting niet-winst/loonbelasting bij de Belastingdienst en freelance docent internationaal belastingrecht, inkomsten- en loonbelasting, expats, pensioen internationaal, ontslaguitkeringen en financiële planning.

 • Programma Open or Close

  09.15 uur  Ontvangst

  09.30 uur  De BPM en MRB

  Ingegaan wordt op de invoer van een auto uit het buitenland. Ook het rijden met een buitenlands gekentekende auto in Nederland komt veel voor, en daarover verschijnt veel in het fiscale nieuws. Er kan sprake zijn van een gehuurde buitenlandse auto of een auto van een buitenlandse werkgever. Hier staan we uitvoerig bij stil.

  11.00 uur  Pauze

  11.15 uur  De bijtelling privé-gebruik auto in de inkomsten- en loonbelasting

  Een auto is een bekende arbeidsvoorwaarde voor werknemers. Hoe gaat het als een door een buitenlandse werkgever ter beschikking gestelde auto in Nederland gebruikt wordt, of een Nederlandse werkgever een auto ter beschikking stelt aan een inwoner van België? Als werknemers in twee landen werken, kan dan een auto ter beschikking gesteld worden door twee werkgevers? Op ondermeer deze vragen gaan we in.

  12.45 uur  Afsluiting en lunch

 • Voor wie? Open or Close

  Deze studieochtend is vooral nuttig voor belastingadviseurs, maar ook voor HR-medewerkers van ondernemingen. Het betreft immers vaak ter beschikking gestelde auto’s door Nederlandse en/of buitenlandse werkgevers.

 • Algemene informatie Open or Close

  Datum en tijd
  Dinsdag 3 april 2018, 9.30 - 13.15 uur
  Ontvangst vanaf 9.15 uur.

  Locatie
  Jacobikerk
  St Jacobsstraat 171
  3511 BP Utrecht
  tel: 030-2317862

  De Jacobikerk bevindt zich in het noordelijke deel van de Utrechtse binnenstad. De kerk is bijzonder goed bereikbaar, zowel met openbaar als eigen vervoer. Utrecht Centraal Station bevindt zich op 5 á 10 minuten lopen van de kerk. Zie hier voor de locatie. Let op: de ingang van de kerk bevindt zich aan de St-Jacobsstraat 171.

  Parkeren: als u met de auto komt, kunt u gemakkelijk parkeren in Q-Park La Vie, vrijwel direct naast de kerk.

  Kosten
  De kosten van deze cursus bedragen € 435,- (excl. btw).
  Dit bedrag is inclusief koffie, thee en lunch. Tevens ontvangt u diverse praktische handouts.

   

  PE-punten:
  Register Belastingadviseurs (RB): 3 punten fiscaal
  NOB: Volgens de regels van de NOB kunnen leden zelf beoordelen of een cursus passend is. Er kan 1 punt per uur onderwijs worden behaald. Als bewijs van deelname ontvangt u een certificaat waarop ondermeer het aantal uren is vermeld (3 punten).
  NIRPA: Opleidingspunten in aanvraag. Geef uw evt. wens voor NIRPA-punten aan bij uw aanmelding.
  NOvA: Advocaten kunnen op grond van de Verordening Vakbekwaamheid zelf boordelen of deze cursus passend is. Er kan 1 punt per uur onderwijs worden behaald. Als bewijs van deelname ontvangt u een certificaat waarop ondermeer het aantal uren is vermeld (3 punten PO).
  NBA: Op verzoek kunnen wij ook NBA-punten verstrekken (3 punten). Geef dit s.v.p. aan bij uw aanmelding.
  NOAB: Op verzoek kunnen wij ook NOAB-punten verstrekken (3 punten). Geef dit s.v.p. aan bij uw aanmelding.

  Verhinderd?
  Indien u verhinderd bent mag uw plaats altijd door een vervanger worden ingenomen. Tot vier weken voor aanvang kunt u annuleren. Hierbij berekenen wij u €100,- administratiekosten (excl. btw). Bij annulering binnen vier weken voor aanvang wordt het volledige inschrijfgeld in rekening gebracht.