Schema buitenlands belastingplichtigen 2021 (tegemoetkomingen, aftrekposten en heffingskortingen)

Nicole M.S.H. Janssen Geschreven door 11-03-2021

Auteur: Nicole M.S.H. Janssen, werkzaam bij Belastingdienst/Kennis- en Expertisecentrum Buitenland. Dit artikel is geschreven op persoonlijke titel.

In dit overzicht zijn de tegemoetkomingen, aftrekposten en heffingskortingen opgenomen voor verschillende groepen buitenlands belastingplichtigen. Voor de buitenlands belastingplichtigen is de relevante wetgeving ongewijzigd. Wel zijn de actuele besluiten en jurisprudentie verwerkt. Nieuw opgenomen is de ondernemersaftrek waarop een buitenlands belastingplichtige recht heeft bij winst uit onderneming (box 1) in Nederland. Daarnaast ontving ik het verzoek om weer een overzicht te maken waarin alle situaties in één oogopslag te raadplegen zijn. Aan dat verzoek wil ik tegemoetkomen met een samenvatting. De tabel is opgenomen onder het kopje 'samenvatting', voor specifieke uitleg en voorwaarden verwijs ik dan naar de toelichtingen bij de 5 groepen (eigen inkomen, pro rata regeling etc.). U leest per land op welke tegemoetkomingen, aftrekposten en heffingskortingen in de heffing van de Nederlandse inkomstenbelasting een niet-inwoner recht heeft, als aan de voorwaarden van de specifieke tegemoetkoming is voldaan. De werkwijze van dit overzicht is verder ongewijzigd. Door middel van een stappenplan bepaalt men eerst het woonland, daarna wordt per (groep) land(en) getoond welke faciliteiten mogelijk zijn.

Voor deze inhoud dient u in te loggen.

Wilt u meer lezen en altijd op de hoogte zijn van de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van grensoverschrijdend werken? Sluit een abonnement af. Heeft u al een abonnement, dan kunt u uiteraard inloggen.

Nieuws