Meldingsplicht voor gedetacheerde werknemers, wie doet wat?

Nicole Boden-Last Geschreven door 10-01-2023

Auteur: Nicole Last, werkzaam bij EY Belastingadviseurs LLP, afdeling People Advisory Services te Eindhoven (nicole.last@nl.ey.com)

Het lijkt erop dat de strikte travel bans achter de rug zijn. Langzaam zien we weer een toename van zakenreizigers en werknemers die voor hun werkgever op uitzending naar het buitenland gaan. Dat dit voor zowel werkgever als werknemer arbeidsrechtelijke aspecten en administratieve verplichtingen en risico’s met zich meebrengt, naast de vaak bekende risico’s rondom belasting en sociale zekerheidsverplichtingen, wordt nog wel eens vergeten. In een eerdere editie van dit vakblad zijn er artikelen verschenen over de achtergrond van de EU Detacheringsrichtlijnen en de vertaling daarvan in de lokale wetgeving in diverse landen, zoals Nederland, België en Duitsland. In deze bijdrage zal ik de regelgeving nogmaals kort samenvatten en in het bijzonder ingaan op de meldingsplicht die in Nederland geldt sinds 1 maart 2020 en een recente actie uitgevoerd door de Arbeidsinspectie waarbij Nederlandse bedrijven zijn aangeschreven over de verplichte verificatie van de gedetacheerde werknemersmelding door de Nederlandse dienstontvanger.

Voor deze inhoud dient u in te loggen.

Wilt u meer lezen en altijd op de hoogte zijn van de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van grensoverschrijdend werken? Sluit een abonnement af. Heeft u al een abonnement, dan kunt u uiteraard inloggen.

Nieuws