Inwoners van België en Frankrijk: geen kwalificerend buitenlands belastingplichtige, maar wel subjectieve belastingvoordelen

Jan de Voogd Door 11-03-2021

Auteur: Drs. Jan de Voogd, zelfstandig adviseur (voogdj@hotmail.com)

De Rechtbank Zeeland-West-Brabant, die veel zaken over de kwalificerende buitenlandse belastingplicht (KBB) behandelt, deed onlangs twee interessante uitspraken. Dit zijn van deze rechtbank de eerste gepubliceerde uitspraken betreffende de KBB waarin de belastingplichtige in het gelijk wordt gesteld, maar niet op basis van kwalificeren. Eerdere uitspraken hadden vooral betrekking op het claimen van partnervoordelen van een niet-kwalificerende partner, de wens ook buiten het geografische bereik van de KBB-regeling die van toepassing te laten verklaren, het opeisen van Nederlandse voordelen terwijl in het immigratiejaar in de woonstaat nog geen belastingplicht ontstond, of op het opeisen van (niet bestaand) overgangsrecht. Daarbij werden belastingplichtigen steeds in het ongelijk gesteld. De rechtbank legt in deze twee uitspraken vooral uit hoe het woonstaatcriterium uit de Schumackerdoctrine geïnterpreteerd moet worden. Niettemin blijven er nog veel vragen open.

Voor deze inhoud dient u in te loggen.

Wilt u meer lezen en altijd op de hoogte zijn van de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van grensoverschrijdend werken? Sluit een abonnement af. Heeft u al een abonnement, dan kunt u uiteraard inloggen.

Nieuws