Materieel werkgeverschap onder de Nederlandse belastingverdragen; HR spreekt zich uit over status van OESO-commentaar en interpretatie van verdragsbegrip 'werkgever'

Niek Schipper Geschreven door 10-01-2023

Auteurs: mr. D. (Daan) Hajer en mr. dr. N.P. (Niek) Schipper, respectievelijk werkzaam als Senior Associate bij Vialto Partners in Amsterdam (daan.hajer@vialto.com) en werkzaam als Partner bij Vialto Partners in Amsterdam (niek.schipper@vialto.com).

Op 14 oktober 2022(1) heeft de Hoge Raad arrest gewezen in een cassatieprocedure inzake de uitleg van het (materieel) werkgeversbegrip op de lijn Nederland-Duitsland. In dit arrest heeft de Hoge Raad voor het eerst aangegeven wat de status is van het (nieuwe) OESO-commentaar van 22 juli 2010 inzake het begrip “werkgever” voor ‘oude’ belastingverdragen (die zijn gebaseerd op een eerdere versie van het OESO-Modelverdrag). Doordat de Hoge Raad algemene richtlijnen heeft gegeven voor de interpretatie van belastingverdragen aan de hand van verdragsanterieur en verdragsposterieur OESO-commentaar heeft dit arrest grote gevolgen voor de gehele internationale belastingadviespraktijk.

Voor deze inhoud dient u in te loggen.

Wilt u meer lezen en altijd op de hoogte zijn van de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van grensoverschrijdend werken? Sluit een abonnement af. Heeft u al een abonnement, dan kunt u uiteraard inloggen.

Nieuws