Is het Geregistreerd Partnerschap internationaal bezien een probleem?

Branko Reumkens Geschreven door 10-01-2023

Auteur: mr. Branko Reumkens, partner/notaris bij LexQuire Notarissen en docent (internationaal) personen- en familierecht (branko.reumkens@lexquirenotarissen.nl)

Als u de website van de Rijksoverheid raadpleegt leest u het volgende: “Trouwen en een geregistreerd partnerschap zijn samenlevingsvormen die op elkaar lijken. Er zijn drie verschillen tussen het huwelijk en het geregistreerd partnerschap:

  • Als u trouwt, moet u elkaar het “ja-woord” geven. Bij een geregistreerd partnerschap is dit niet verplicht.
  • Een geregistreerd partnerschap kan, als u geen minderjarige kinderen heeft, buiten de rechter om eindigen. Voor het ontbinden van een huwelijk moet u altijd naar de rechter.
  • Het geregistreerd partnerschap kent geen scheiding van tafel en bed, het huwelijk wel.”

Ik kan mij goed voorstellen dat veel aankomende stellen geen enkel verschil dan wel meerwaarde zien in deze verschillen, zodat zij steeds vaker kiezen voor een geregistreerd partnerschap. Zelfs van ambtenaren van de Burgerlijke Stand van gemeenten in grensregio’s heb ik mogen vernemen dat zij geen waarschuwing uitspreken. De waarschuwing is gelegen in de volgende zin (eveneens vermeldt op de website van de Rijksoverheid): “Daarnaast wordt een huwelijk overal ter wereld erkend. Bij een geregistreerd partnerschap is dat niet altijd het geval”. In dit artikel breng ik dit punt graag onder de aandacht.

Voor deze inhoud dient u in te loggen.

Wilt u meer lezen en altijd op de hoogte zijn van de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van grensoverschrijdend werken? Sluit een abonnement af. Heeft u al een abonnement, dan kunt u uiteraard inloggen.

Nieuws