Sociale verzekeringsplicht GmbH-bestuurders in Duitsland volgens nieuwe rechtspraak

Gisela Surmann Geschreven door 20-09-2019

Auteur: Gisela Surmann, als Fachanwältin für Arbeitsrecht werkzaam bij STRICK Rechtsanwälte & Steuerberater (surmann@strick.de)

Of een bestuurder van een Gesellschaft mit beschränkter Haftung(1) (hierna GmbH) zelfstandig of afhankelijk opereert, maakt veel uit voor de Sozialversicherungs- und Beitragspflicht aangaande de pensioen-, ziekte-, verplegings- en werkloosheidsverzekering in Duitsland. Hieraan zijn dan ook aanzienlijke financiële consequenties verbonden. Vraagstukken over de afbakening van de (on)afhankelijkheid doen zich het bijzonder voor bij aandeelhouder-bestuurders die minder dan de helft van de aandelen houden en bestuurders die helemaal geen aandelen houden. De hoogste rechterlijke instantie aangaande deze vraagstukken – het Bundessozialgericht – heeft in 2015 voor de eerste keer afscheid genomen van haar oude rechtspraak en heeft daarmee de beoordelingspunten ten aanzien van de (on)afhankelijkheid van een GmbH-bestuurder veranderd en dit in 2018, alsmede recent in dit voorjaar, nogmaals bevestigd. De onderstaande bijdrage zal ingaan op de gewijzigde rechtspraak en zal de gevolgen voor de praktijk bespreken: “Adieu 'Kopf und Seele'-rechtspraak – geen bescherming van opgebouwd vertrouwen”

Voor deze inhoud dient u in te loggen.

Wilt u meer lezen en altijd op de hoogte zijn van de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van grensoverschrijdend werken? Sluit een abonnement af. Heeft u al een abonnement, dan kunt u uiteraard inloggen.

Nieuws