Regeling voor vervroegde uittreding - grensoverschrijdende implicaties

Carlo Douven Geschreven door 29-10-2021

Auteur: Carlo Douven, werkzaam bij de Belastingdienst/kantoor Buitenland en free-lance docent. Dit artikel is geschreven op persoonlijke titel.

De regeling voor vervroegde uittreding, vroeger ook wel bekend als VUT-regeling, is als een feniks aan het herrijzen. In dit artikel zal ik uitleggen waarom dat het geval is en hoe de recente in cao’s opgenomen regelingen voor vervroegde uittreding in grensoverschrijdende situaties uitpakken. Ik begin kort met de geschiedenis van de regeling voor vervroegde uittreding en kom dan vanzelf toe aan de per 1 januari 2021 ingevoerde drempelvrijstelling. Sinds 1 januari 2021 bieden werkgevers weer regelingen voor vervroegde uittreding aan. De drempelvrijstelling heeft daar alles mee te maken. Na deze algemene toelichting ga ik in op de internationale gevolgen van uitkeringen uit een regeling voor vervroegde uittreding. Ik geef aan welk land het heffingsrecht heeft als een werknemer een uitkering uit een regeling voor vervroegde uitkering krijgt. Ik werk twee voorbeelden in relatie met België en Duitsland uitgebreider uit. Verder komen aan de orde de sociale zekerheidsaspecten en enkele andere voor de grensoverschrijdende werknemer nuttige aandachtspunten.

Voor deze inhoud dient u in te loggen.

Wilt u meer lezen en altijd op de hoogte zijn van de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van grensoverschrijdend werken? Sluit een abonnement af. Heeft u al een abonnement, dan kunt u uiteraard inloggen.