Internationale aspecten van het wetsvoorstel Wet aanpassing fiscaal kwalificatiebeleid rechtsvormen

Ricardo te Kaat Geschreven door 01-07-2021

Auteurs: Ricardo te Kaat en Han Schut, respectievelijk fiscalist bij Stolwijk Kelderman accountants fiscalisten (r.t.kaat@stolwijkkelderman.nl) en eigenaar van Stolwijk Kelderman accountants fiscalisten (h.schut@stolwijkkelderman.nl)

Op 29 maart 2021 verscheen een wetsvoorstel over de herziening van de Nederlandse fiscale kwalificatieregels voor bepaalde Nederlandse en buitenlandse rechtsvormen. Het voorstel bepaalt dat de open commanditaire vennootschap (CV) als fiscaal zelfstandige entiteit verdwijnt en dat de regels voor het fonds voor gemene rekening (FGR) wijzigen. Het was de bedoeling om de wijzigingen per 1 januari 2022 in werking te laten treden. Door de vele inhoudelijke reacties is echter recent besloten het voorstel niet op te nemen in het Pakket Belastingplan 2022 maar in de winter als afzonderlijk wetsvoorstel aan te bieden. Belastingplichtigen krijgen dus naar verwachting meer tijd om te anticiperen op de gevolgen van het voorstel. Een nieuwe ingangsdatum is op dit moment niet bekend. In deze bijdrage besteden wij aandacht aan een aantal aspecten van het wetsvoorstel.

Voor deze inhoud dient u in te loggen.

Wilt u meer lezen en altijd op de hoogte zijn van de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van grensoverschrijdend werken? Sluit een abonnement af. Heeft u al een abonnement, dan kunt u uiteraard inloggen.