Harde Brexit en de gevolgen voor werknemers

Arnoud Driessen Geschreven door 31-01-2019

Auteur: Mr Arnoud A.G. Driessen, Ernst & Young Belastingadviseurs LLP, People Advisory Services (arnoud.driessen@nl.ey.com)

Een artikel schrijven over Brexit en de gevolgen voor de werknemers is op dit moment bijna een onmogelijkheid. Bijna dagelijks zijn er ontwikkelingen die eerdere afspraken, aannames en verwachtingen weer laten veranderen. Dit artikel is dan ook geschreven op basis van de stand van zaken op 17 januari 2019. De stemming in het parlement in het Verenigd Koninkrijk over de Brexit overeenkomst, “de Withdrawal agreement”, tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk is nu met ruime meerderheid door dit parlement verworpen. Het is verder gissen naar het vervolg, maar mogelijk is dat op het moment dat u dit leest wel al duidelijker.

In dit artikel gaan we uit van een zogenaamde harde Brexit. Het Verenigd Koninkrijk en de EU komen hierbij niet tot onderlinge afspraken en het Verenigd Koninkrijk zal op 29 maart 2019 om 23:00 niet langer deel uitmaken van de EU. Het Verenigd Koninkrijk zal hierdoor vanaf dat moment gezien worden als een derde land en alle EU afspraken die eerder van toepassing waren zullen niet meer van toepassing zijn in de relatie met het Verenigd Koninkrijk. In dit artikel zal ik uiteenzetten wat de gevolgen zullen zijn vanuit immigratie, belasting en sociaal zekerheid perspectief voor werknemers in de relatie tussen Nederland en het Verenigd Koninkrijk.

Voor deze inhoud dient u in te loggen.

Wilt u meer lezen en altijd op de hoogte zijn van de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van grensoverschrijdend werken? Sluit een abonnement af. Heeft u al een abonnement, dan kunt u uiteraard inloggen.