Dubbele heffing over de verkrijging van aandelen als werknemer?

Eric Raeskin Geschreven door 24-09-2016

Auteur: Eric Raeskin is als Consultant Tax verbonden aan Ernst & Young Belastingadviseurs LLP te Eindhoven, sectie People Advisory Services (eric.raeskin@nl.ey.com)

Aandeelgerelateerde beloningen zijn om verschillende redenen een interessante manier om werknemers te belonen voor de verrichte diensten. Niet alleen voor grote multinationals kan een dergelijke beloningsstructuur interessant zijn maar ook voor het MKB of voor startups.

Een voordeel van een optie- of aandelenplan is dat het bijvoorbeeld:

- de belangen van de werknemer en werkgever bij elkaar brengt doordat de werknemer baat heeft bij een positieve ontwikkeling van de aandelenkoers;

- de mogelijkheid biedt om talentvol personeel aan te trekken terwijl de werkgever nog niet in de positie verkeerd om hoge salarissen te betalen (startups); of

- retentie: door blokkeringsregeling kan een werknemer langer aan de onderneming worden verbonden.

Aandeelgerelateerde beloningen zijn er in veel verschillende soorten en maten. Een werkgever kan aandelen of opties verstrekken of hij kan bijvoorbeeld de hoogte van een geldbonus koppelen aan de aandelenkoers. De (internationale) belastingheffing over het voordeel van een aandeelgerelateerde beloning kan erg complex zijn, met name als de werknemer grensoverschrijdend werkt.

In deze bijdrage zullen wij ons richten op een aantal voorbeelden waarbij landen niet dezelfde heffingssystematiek hanteren waardoor dubbele belastingheffing of dubbele niet-heffing ontstaat. We proberen in deze bijdrage niet volledig te zijn maar we schetsen korte voorbeelden waaruit blijkt dat de fiscale wetgeving over de wereld lang niet altijd aansluit.

Voor deze inhoud dient u in te loggen.

Wilt u meer lezen en altijd op de hoogte zijn van de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van grensoverschrijdend werken? Sluit een abonnement af. Heeft u al een abonnement, dan kunt u uiteraard inloggen.