De sociale zekerheidspositie van gevluchte Oekraïners in Nederland

Daphne Demetriades Geschreven door 31-05-2022

Auteur: Mr. Daphne Demetriades, werkzaam bij Ernst & Young, afdeling People Advisory Services te Eindhoven (daphne.demetriades@nl.ey.com)

Door de oorlog in Oekraïne zijn vele Oekraïners op de vlucht geslagen, zo ook naar Nederland. Nederlandse werkgevers krijgen door activering van de Richtlijn Tijdelijke Bescherming de mogelijkheid om Oekraïners eenvoudiger – en versneld – in dienst te nemen. Door deze richtlijn hebben de Oekraïners een bijzondere, dat wil zeggen een niet eerder gekende, positie in Nederland gekregen. Andere Oekraïners blijven voor hun Oekraïense werkgever werkzaam, zij het vanuit Nederland. De vraag die daarom actueel is, is als volgt: wat is de sociale zekerheidspositie van Oekraïners in Nederland? Omdat er geen sociaal zekerheidsverdrag tussen Nederland en Oekraïne is gesloten en omdat Oekraïne geen onderdeel uitmaakt van de Europese Unie, dient op basis van Nederlandse en Oekraïense nationale wetgeving te worden bepaald of de desbetreffende Oekraïner sociaal verzekerd is in Nederland dan wel in Oekraïne

Voor deze inhoud dient u in te loggen.

Wilt u meer lezen en altijd op de hoogte zijn van de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van grensoverschrijdend werken? Sluit een abonnement af. Heeft u al een abonnement, dan kunt u uiteraard inloggen.