De premierechtelijke wijzigingen van de Wet Arbeidsmarkt in Balans

Ilse Jansen Geschreven door 10-02-2020

Auteur: mr. I.A.A. Jansen, werkzaam bij Ernst & Young Belastingadviseurs LLP, People Advisory Services (Ilse.Jansen@nl.ey.com)

Op 1 januari 2020 is de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) in werking getreden. De WAB is ingevoerd om de kloof tussen vaste contracten en flexibele contracten kleiner te maken. Werknemers met een vast contract hebben in vergelijking met flexibele werknemers vaak betere arbeidsvoorwaarden en meer rechten. Daarnaast is het aanbieden van een vast contract door werkgevers aantrekkelijker gemaakt. De werkgever betaalt namelijk minder WW-premie voor werknemers met een vaste arbeidsovereenkomst en een hoge WW-premie in alle andere gevallen. Een van de maatregelen heeft gevolgen voor de WW-premie afdracht in de aangifte loonheffingen. De overige maatregelen zijn meer arbeidsrechtelijk ingegeven.

In deze bijdrage ga ik nader in op de wijziging van de WW-premie. De arbeidsrechtelijke wijzigingen worden elders in deze uitgave besproken. Hiervoor verwijs ik naar het navolgende artikel: "Onder omstandigheden moeten (buitenlandse) slapers wakker worden gemaakt!"

Voor deze inhoud dient u in te loggen.

Wilt u meer lezen en altijd op de hoogte zijn van de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van grensoverschrijdend werken? Sluit een abonnement af. Heeft u al een abonnement, dan kunt u uiteraard inloggen.