De liquidatiereserve omgelegd

Edwin van Overmeire Geschreven door 13-12-2020

Auteur: Edwin van Overmeire, als fiscalist/vennoot werkzaam bij Bolwerk 7 Fiscale & financiële dienstverlening te Terneuzen. Tevens Lid Raadgevende Commissie GWO (Grensoverschrijdend Werken & Ondernemen)(evanovermeire@bolwerk7.nl)

De Belgische liquidatiereserve is in Nederland niet heel bekend. Vennootschappen die zo’n reserve aanleggen, kunnen onder meer bij een latere vereffening winstreserves uitkeren zonder inhouding van roerende voorheffing. Deze reserve wordt door accountants en belastingadviseurs in België volop aangeprezen: ‘als je hem niet gebruikt, ben je een dief van de eigen portemonnee’. Helaas gaat dat niet in alle gevallen op en zeker niet als de aandeelhouder een inwoner van Nederland is die een aanmerkelijk belang in de vennootschap heeft. In deze bijdrage wordt nader op de liquidatiereserve en haar gevolgen ingegaan en worden erbij ook enkele kritische kanttekeningen geplaatst.

Voor deze inhoud dient u in te loggen.

Wilt u meer lezen en altijd op de hoogte zijn van de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van grensoverschrijdend werken? Sluit een abonnement af. Heeft u al een abonnement, dan kunt u uiteraard inloggen.