Webinar: Coronamaatregelen en grensoverschrijdend werken

Tijd: 9.30 - 11.30 uur
Locatie: Online webinar

Update: We geraken steeds meer in de vervolgfase van de coronavirusmaatregelen. Welke invloed hebben deze maatregelen op het grensoverschrijdend werken? De eerste acute issues lijken opgelost, maar wat zijn voor expats en grensarbeiders concreet de gevolgen nu en in de nabije toekomst? Tijdens dit webinar van 2 uur gaan we met name in op de gevolgen op het gebied van belastingrecht en sociale zekerheid. Ook andere relevante aandachtspunten komen aan bod, ook enkele door corona wat ondergesneeuwde onderwerpen.

 • Omschrijving Open or Close

  We geraken steeds meer in de vervolgfase van de coronavirusmaatregelen. Wat hebben de maatregelen voor invloed op het grensoverschrijdend werken? De eerste aandachtspunten en acute problemen lijken opgelost, maar wat zijn de gevolgen nu en in de nabije toekomst?
  We bespreken de gevolgen voor expats en grensarbeiders. Tijdens dit webinar van 2 uur gaan we met name in op de gevolgen op het gebied van belastingrecht en sociale zekerheid. Afhankelijk van de overige ontwikkelingen zullen we het programma aanpassen aan de actualiteit en ook de door Corona ondergesneeuwde onderwerpen toelichten.

  Covid-19 maakt dat we in uitzonderlijke omstandigheden terecht zijn gekomen. We zijn thuis aan het werken, of aan het niet-werken. Inmiddels gaat dit langer duren dan we oorspronkelijk verwacht hadden. Het langer thuis zijn heeft ook gevolgen voor de belastingheffing en sociale zekerheid. Een sociale zekerheidsswitch komt mogelijk in beeld, evenals over meer inkomen belasting betalen in het woonland. Dat kan ook voordelen hebben. Menig grensarbeider zal zich op zijn situatie moeten bezinnen. Dit des te meer nu met Duitsland een keuzerecht is afgesproken over het heffingsrecht bij thuiswerken.
  Ondertussen gaat de reguliere rechtspraak, wetgeving etc. ook gewoon door. Wat brengt dit nog met zich mee voor het grensoverschrijdend werken? Denk aan de toepassing van het SV-verdrag met China, het thuiswerken van een overheidsmedewerker, nieuwe verdragen die per 1 januari 2021 ingaan en aanvullend geboorteverlof.

  Tijdens dit webinar van 2 uur gaan we met name in op de gevolgen op het gebied van belastingrecht en sociale zekerheid. Ook andere relevante aandachtspunten komen aan bod.

  Dit seminar vindt online plaats, via Zoom. Voorafgaand ontvangt u de inloginstructies. Het is niet noodzakelijk de applicatie vooraf te installeren.

 • Sprekers Open or Close

  De docent tijdens dit seminar is de heer mr. C.L.J.R. Douven.

  Carlo Douven is voorzitter van de kennisgroep Internationaal Belastingrecht inkomstenbelasting niet-winst/loonbelasting/premieheffing bij de Belastingdienst en freelance docent internationaal belastingrecht, inkomsten- en loonbelasting, expats, pensioen internationaal, ontslaguitkeringen en financiële planning.

 • Programma Open or Close

  Tijdens dit webinar van 2 uur gaan we met name in op de gevolgen van de coronamaatregelen voor grensoverschrijdend werken, op het gebied van belastingrecht en sociale zekerheid. Ook andere relevante aandachtspunten komen aan bod. Dit seminar vindt online plaats, via Zoom. Voorafgaand ontvangt u de inloginstructies. Het is niet noodzakelijk de applicatie vooraf te installeren.

  Programma:

  Coronavirusmaatregelen

  • Belastingrecht (werken in je woonland in plaats van je reguliere werkland, niet kunnen werken en thuis zitten, een compensatie ontvangen i.v.m. tijdelijk werkloosheid)
  • Sociale Zekerheid (werken in je woonland in plaats van je reguliere werkland, niet kunnen werken en thuis zitten, een compensatie ontvangen i.v.m. tijdelijk werkloosheid)


  Overige recente ontwikkelingen

  • Toepassing van het SV-verdrag tussen China en Nederland bij een inwoner van België
  • Het thuiswerken van een overheidsmedewerker voor een in Nederland gevestigde overheidsinstelling
  • Nieuwe verdragen die per 1 januari 2021 ingaan
  • Aanvullend geboorteverlof dat in kan gaan sinds 1 juli 2020


  Afhankelijk van de actuele ontwikkelingen kan in het programma enigszins geschoven worden.

 • Voor wie? Open or Close

  Onze seminars zijn gericht op professionals die regelmatig adviseren aan bedrijven met internationale werknemers, of die adviseren aan personen die zelf grensoverschrijdende arbeid verrichten. Dat kunnen zowel expats, impats als grensarbeiders betreffen. Deze studieochtend is met name geschikt voor:

  • Fiscalisten en belastingadviseurs
  • Compensation and benefitsmanagers
  • Financieel adviseurs
  • Salarisadministrateurs
  • HR-managers
  • Arbeidsrechtjuristen
 • Algemene informatie Open or Close

  Datum en tijd
  Donderdag 10 september 2020, 9.30 - 11.30 uur

  Inlog
  Dit seminar wordt online gehouden, via Zoom. Voorafgaand ontvangt u een inlogcode en gebruikersinstructies. Het is niet noodzakelijk de applicatie vooraf te installeren.

  Kosten
  De kosten bedragen € 149,- (excl. btw).  Dit is inclusief de gebruikte presentatie, die wordt u na afloop digitaal verstrekt. U ontvangt hiervoor een factuur.

  PE-punten
  RB: 2 punten
  (fiscaal)
  NIRPA: 20 punten (scholing-kennis)
  NOB: Leden mogen zelf beoordelen of deze cursus passend is. Als bewijs van deelname ontvangt u een certificaat waarop ondermeer het aantal uren is vermeld (2 punten).
  NBA: 2 punten (in aanvraag)
  NOvA: Leden mogen zelf beoordelen of deze cursus passend is. Als bewijs van deelname ontvangt u een certificaat waarop ondermeer het aantal uren is vermeld (2 punten PO).
  NOAB: Alleen op verzoek.

   

  Verhinderd?
  Indien u verhinderd bent mag uw plaats altijd door een vervanger worden ingenomen. Tot vier weken voor aanvang kunt u annuleren. Hierbij berekenen wij u €100,- administratiekosten (excl. btw). Bij annulering binnen vier weken voor aanvang wordt het volledige inschrijfgeld in rekening gebracht.